Augment ‘qualitatiu’ de les patologies psicològiques entre els menors de 18 anys

El servei de Salut Mental ha detectat un augment dels trastorns d’ansietat i depressius, així com dels intents de suïcidi en aquesta franja d’edat

Centre de Salut Mental de l'hospital.
Centre de Salut Mental de l'hospital. ARXIU

 Els nens i adolescents és una de les franges més afectades per la pandèmia. Sobretot, pel que fa a la salut mental. El nombre de menors d’edat, és a dir, de persones de menys de 18 anys, tractats pel departament s’ha augmentat de forma progressiva els últims anys. Tot i això, el cap de Servei de Salut Mental, Carlos Mur, ha assegurat que es tracta més d’un increment “qualitatiu” que no pas quantitatiu. És a dir, que es tracten més joves i més greus. Principalment, es detecten més trastorns d’ansietat i depressius, i s’ha posat l’alarma en el nombre d’intents de suïcidi en la franja de 5 a 14 anys.

A finals del 2021, el departament de Salut Mental va atendre 5.925 persones per sota dels 18 anys. L’augment de visites de joves i nens ha estat considerable, sobretot, arran de la pandèmia. Malgrat això, Mur destaca que “ja no és un augment quantitatiu, és qualitatiu, els casos arriben de més gravetat”. L’increment principal es detecta en els trastorns “per control d’impulsos”. Bàsicament, d’ansietat i depressius. El focus, a més, es posa en què “hi ha molta més precocitat”. Actualment, es tracten infants de 6 o 8 anys, que “abans no arribaven gairebé ningú, i ara comencen a arribar aquestes derivacions”.

Mur assenyala que, a nivell mundial, però que també es reflecteix a les dades recollides a Andorra, s’està detectant un diagnòstic “més important” del TDAH, així com del trastorn de l’espectre autista. Les patologies derivades de l’alimentació, conegudes com a TCA, també són força destacades entre adolescents i, com a novetat, entre els nens. Principalment, Mur indica que es tracta de “trastorns alimentaris mixtos, d’èpoques de bulímia i èpoques d’anorèxia restrictiva”. Aquests, a més, formen part del gruix de joves que es troben a centres fora d’Andorra. En aquest sentit, el cap de Salut Mental remarca que “se segueixen molt bé els casos, però cada vegada són més i hauria de trobar-se alternatives”.

Per tal de fer un seguiment i un tractament adequat d’aquestes patologies, Mur afirma que “necessitem col·laboració multidisciplinària”. Així, fa referència al ministeri d’Afers Socials, a les unitats d’infantesa i adolescència, i a les escoles. “Aquestes coordinacions són cabdals”, remarca. De fet, gran part dels diagnòstics arriben per observacions que s’han fet a l’entorn, i que s’han traslladat a pediatria, i d’allà, a Salut Mental.

El suïcidi, també present a la infància

L’afectació que ha tingut la pandèmia a la salut mental dels nens i nenes ha tingut una conseqüència directa en els intents de suïcidi. Les últimes dades que s’han traslladat han remarcat un augment considerable entre els adolescents. Concretament, nou noies al llarg del 2021. Però, tot i que a Andorra encara no hi és present, Mur ha remarcat que “el suïcidi és la sisena causa de mort no natural entre els 5 i els 14 anys”. Tot i que es tracta d’un fet a nivell mundial, no deixa de ser un crit d’alerta per a la ciutadania del país. Sobretot, observant l’agreujament de les patologies psicològiques en aquesta franja d’edat.

Així mateix, el suïcidi és la primera causa de mort no natural entre els joves de 15 a 29 anys. “Estem parlant de les persones amb més anys, capacitat i il·lusions per davant”, remarca Mur, “penso que ens ha de fer reflexionar”. Aquest augment de les xifres o, en el cas d’Andorra, del risc que arribi a donar-se, s’ha agreujat considerablement arreu de la pandèmia. “El 90% dels casos venen per patir una malaltia mental, un trastorn que és susceptible de millora, estem parlant de morts previsibles”. En aquest sentit, Mur afirma que “qualsevol suïcidi és un fracàs col·lectiu”. Al Principat, la mitjana d’intents consumats és de cinc anuals. “Nosaltres estem tancant tot el nou protocol d’atenció al risc de suïcidi, però veritablement és una reflexió que hem de fer-nos com a societat”.  

 

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending