L’aterratge a Andorra d’un expert radiooncòleg va lligat al projecte públic de radioteràpia

Martínez Benazet assegura que en poques setmanes es convocarà un concurs per contractar el responsable del servei i afirma que José Ignacio Toscas podria ser un candidat però també manté que n’hi ha més

José Ignacio Toscas durant una xerrada.
José Ignacio Toscas durant una xerrada. clínica teknon

L’aterratge al Principat d’un notable expert en radiooncologia com José Ignacio Toscas, amb diversos càrrecs de responsabilitat a la clínica Teknon o a l’Hospital Clínic, on es va especialitzar en la matèria, no és casual. Malgrat que ho ha matisat en el transcurs de la seva explicació, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha evidenciat que l’autorització a Toscas a exercir per compte propi durant cinc anys al Principat va lligada al projecte públic de radioteràpia.

És a dir, si aquest expert en oncologia mamària que també té entre els seus centres d’interès científic l’estudi de la biologia molecular i determinants genètics de resposta al tractament dels tumors cerebrals s’instal·la al Principat o ha rebut el permís per exercir-hi té com a motiu aquell servei d’assessoria que suplirà la compra d’una costosa maquinària que inicialment es va prometre i que després es va descartar per risc d’obsolescència. El ministre, preguntat per la qüestió, ha tornat a repassar en forma de pinzellades perquè es va descartar la compra de l’equipament, i per què s’ha optat per buscar un radiooncòleg o un equip de professionals de la radiooncologia que s’integrin al comitè de tumors del país, que facin la primera visita a les persones que al Principat necessitin aquesta tècnica mèdica i que en facin el seguiment.

El radiooncòleg que vulgui participar de la sanitat pública andorrana haurà de presentar-se a l’esmentat concurs i “guanyar-lo”, i que Toscas s’hagi instal·lat al país és “ell es posiciona i perquè té una decisió presa en la seva implicació” amb el projecte

Els tractaments es faran sempre fora del país, excepte algunes qüestions concretes com poden ser l’oncologia intraoperatòria. En poques setmanes, segons el titular de Salut, es convocarà el concurs públic per a la contractació del professional o professionals que acabin prestant aquesta mena de servei extern però integrat al sistema públic. El radiooncòleg que vulgui participar de la sanitat pública andorrana haurà de presentar-se a l’esmentat concurs i “guanyar-lo”. I no hi ha dubte, encara que no es pugui afirmar al cent per cent, que si José Ignacio Toscas ha aterrat al Principat és, almenys, per concórrer al concurs.

“És un excel·lent radiooncòleg”, ha deixat clar Martínez Benazet que alhora ha recordat que hi ha altres candidats possibles i que si Toscas ha sol·licitat -i ha obtingut- l’autorització per compte propi, com publica aquest dimecres el BOPA, és perquè “ell es posiciona i perquè té una decisió presa en la seva implicació” amb el projecte. I que més enllà del sector públic, pot exercir com a privat perquè ara ja té el permís per fer-ho. Ha obtingut l’autorització com l’han obtingut altres professionals mèdics, ha recordat el ministre portaveu, Eric Jover, per mirar d’esvair dubtes.

El metge va sol·licitar el desembre poder exercir al país, després d’obtenir les acreditacions corresponents tant del ministeri de Salut com del Col·legi Oficial de Metges (COMA). Una de les raons per autoritzar Toscas és el que es denomina necessitats sectorials. La principal àrea d’interès de Toscas és el tractament de tumors de mama i la utilització de tècniques de modulació d’intensitat (IMRT), i radioteràpia extereotàxica extracraneal (SBRT- Sistema Novalis), en tumors pulmonars, hepàtics i oculars.

José Ignacio Toscas.

Relacionat

Andorra ‘fitxa’ un expert en oncologia radioteràpica especialment de patologia mamària

Des de fa més d’una dècada va tenir càrrecs de responsabilitat en matèria de radio-oncologia quant a la patologia mamària al Centre Mèdic Teknon. També ha estat vinculat a l’Hospital Clínic i a la Vall d’Hebron. Llicenciat en medicina i cirurgia a la Universitat de Barcelona el 1998, es va especialitzar posteriorment en l’oncologia radioteràpica. El Comitè Tècnic de Valoració de l’Exercici de les Professions Titulades, en data 19 de març del 2021, va adoptar l’acord d’informar favorablement sobre l’atorgament de l’autorització a José Ignacio Toscas, que consta inscrit en el Registre de Professionals Sanitaris del ministeri de Salut, per habilitació especial per necessitats sectorials.

Comentaris (3)

Trending