Assandca preveu un augment en els diagnòstics de càncer i en una fase més avançada

L’associació ha presentat al Govern i al ministeri de Salut un informe que desaconsella realitzar el tractament de radioteràpia a més de 100 quilòmetres del lloc de residència i que avala instal·lar una màquina al Principat

Un equip per fer radioteràpia.
Un equip per fer radioteràpia. ARXIU

L’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) continua lluitant per donar visibilitat i per millorar les condicions de les persones que pateixen la malaltia al Principat. Aquest divendres se celebra el dia mundial, i el president d’Assandca, Josep Manel Saravia ha explicat que, amb els retards amb els diagnòstics a causa de la Covid-19 s’espera que aquest 2022 es detectin una major quantitat de casos, i en fase més avançada. A més, s’ha presentat un informe al Govern i a Salut que avala la màquina de radioteràpia al país i que desaconsella traslladar els pacients a més de 100 quilòmetres per rebre tractament.

Una de les conseqüències que ha tingut la Covid-19 ha estat un retard en els diagnòstics de càncer, a causa de la saturació del sistema sanitari. Saravia ha explicat que “encara és tot un desastre”. Des del departament de Salut es va planejar posar en marxa diversos cribratges preventius per a alguns dels càncers més comuns, com el de còlon, “però el coronavirus ha fet que encara sigui totalment impossible engegar-los”. Ara, amb una relaxació de la pressió, s’espera que es torni a agafar ritme en les visites i en les proves diagnòstiques que no es van poder fer l’any passat. Però, això comportarà que es detectin un nombre major de casos i, a més, que siguin en una fase més avançada. Per tant, “seran més complicats de tractar i de curar”, ha apuntat Saravia.

Aquest darrer punt porta a Assandca a tornar a qüestionar una de les seves lluites històriques, i que ha tingut força anades i vingudes. La màquina de radioteràpia continua sent un impossible per a l’associació. Tot i que es va prometre va uns anys i el Govern s’hi va mostrar d’acord, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va assegurar fa un temps en una compareixença pública que, de moment, Andorra no tenia la necessitat d’instal·lar-ne una. El motiu era que els pacients rebien un bon tractament a Barcelona o a França, i que la casuística del país i la capacitat de les infraestructures no era suficient per fer aquesta inversió.

“En la darrera trobada ja ens van deixar clar que no es tenien intencions i que s’havia descartat per complet la idea”

Saravia, però, explica que s’ha posat en contacte amb la Societat Espanyola d’Oncologia, que els hi ha facilitat un informe que dóna la raó a la petició d’Assandca. Al document es recull la recomanació de no superar els 100 quilòmetres de distància entre la llar del pacient i el lloc on ha de rebre el tractament. “No posem en dubte la qualitat del servei que tenim a Barcelona, però són moltes hores de trajecte per a persones fràgils”, apunta Saravia. D’aquesta manera, es reforçaria la posició de l’associació sobre la necessitat de tenir una màquina al Principat. Ara, queden a l’espera de la resposta que es doni des del Govern, tot i que el president assegura que “en la darrera trobada ja ens van deixar clar que no es tenien intencions i que s’havia descartat per complet la idea”.

En aquest sentit, Saravia indica que sembla que des del Govern “hi ha cert desinterès en segons quines coses”. No nega la implicació de l’Executiu en la malaltia, però sí en certs aspectes que “podrien ser molt fàcils, però no es fan”. Per exemple, en tenir disponibles unes estadístiques dels diferents tipus de càncer que es tenen al Principat. “Seria molt fàcil recollir aquestes dades, igual que s’ha fet amb les de la Covid-19, perquè nosaltres tenim una estimació, però res concret”, explica el president. Amb aquestes xifres, en cas de tenir-se, es podria extreure algunes conclusions, com l’afectació que té la localització amb el desenvolupament de la malaltia, entre altres coses.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending