Assandca alerta de la paralització de proves mèdiques de detecció del càncer per culpa de la Covid

L’associació lamenta que les dades de malalts al país que ofereix el Govern “no són les més assenyades” i indica que els seus càlculs els situen per sobre dels 400 casos anuals

El president d'Assandca, Josep Saravia.
El president d'Assandca, Josep Saravia. Toni Solanelles

L’Associació andorrana contra el càncer (Assandca) alerta que per culpa de la Covid la gran majoria de recursos sanitaris estan focalitzats en la pandèmia i que després d’una temporada de reactivació, actualment la majoria de proves diagnòstiques del càncer s’han tornat a aturar, amb els perjudicis que això causa a totes aquelles persones malaltes. El president de l’entitat, Josep Saravia, ha fet aquesta advertència durant la presentació de la caminada solidària que enguany es farà de manera virtual.

Saravia ha deixat clar que “els tractaments són l’únic que està funcionant” amb normalitat, ja que “la majoria de proves estan parades ara mateix”, una situació que a part del perjudici que comporta en relació a la pròpia malaltia en cas de realment ser-hi, també “psicològicament és molt dur”. El president d’Assandca ha recordat que durant la primera onada de coronavirus es va haver d’actuar molt ràpidament per evitar que els malalts que s’havien de tractar a Barcelona haguessin de quedar-hi confinats, quan Espanya va decretar una quarantena de 14 dies a totes aquelles persones que arribessin de l’estranger. “No hi havia hospitals on poder fer estada i les llars que teníem també estaven tancades”, ha recordat.

Ara, el problema greu és amb les proves diagnòstiques. Saravia ha demanat que es tingui en compte aquesta circumstància i que es prevegin solucions davant del fet que la situació amb la Covid lluny de millorar sembla que va a pitjor. Aquestes manifestacions les ha fet el president d’Assandca durant la presentació, al costat del director de màrqueting i digitalització de Pyrénées, Àngel Alonso, de la caminada solidària que enguany serà virtual. Per participar-hi cal adquirir la samarreta commemorativa de l’esdeveniment (a la quarta planta del centre comercial) i el dia 25 d’octubre fer-s’hi una foto, on sigui, però caminant.

El dia 25 es farà una caminada solidària virtual consistent en comprar la samarreta commemorativa i aquell dia, sortir a caminar i fer-se una foto que caldrà enviar a l’entitat

La fotografia s’ha de fer arribar a Assandca pels canals habituals -web, WhatsApp…- i així es pretén configurar un mural amb totes les imatge rebudes. Quantes? Saravia ha indicat que fa de mal dir perquè no hi ha un referent previ. L’any passat, a la caminada ‘física’, hi van prendre part 1.200 persones. Enguany, segons Alonso, “ens encantaria explicar una història de rècord”. Sia com vulgui, la recaptació anirà per a campanyes de prevenció, com ha indicat Saravia, que ha recordat que fins ara majoritàriament els diners recaptats es destinaven a sufragar els viatges per a les persones que han de fer-se tractaments a Barcelona.

Però el president de l’entitat ha recordat que sortosament el Govern ja facilita hores d’ara un trasllat en taxi, porta a porta entre el domicili de la persona que s’ha de tractar i el centre sanitari al qual ha d’acudir. Per tant, els esforços se centraran en fer campanyes per fomentar la prevenció, que “és l’única eina que tenim”. Com més aviat es detecta la malaltia, més aviat es pot iniciar el seu combat, ha remarcat Saravia.

El president de l’associació andorrana que lluita contra el càncer també ha fet incidència en una altra cosa: les dades sobre la malaltia que s’ofereixen de manera oficial. Saravia ha remarcat que les dades oficials de Govern parlen de cent casos anuals al país a patir de les dades de la CASS. “L’oncòleg ja va parlar de 200 en una entrevista que se li va fer”, ha remarcat el president d’Assandca que ha afegit que inicialment ells ja creien que s’havia d’estar al tomb dels 250 casos.

Però ara, entre els associats que tenen, els viatges que saben que es fa, els que creuen que van per lliure i unes dades sobre la incidència de la malaltia obtingudes recentment d’institucions espanyoles, Assandca calcula que anualment la xifra de casos de càncer al Principat ha d’estar per sobre de 400. “Les dades que ofereix Govern no són les més assenyades”, ha remarcat Josep Saravia.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending