Les 30.000 dosis d’AstraZeneca es començaran a administrar a partir de dimarts

Han estat enviades per l’OMS en el marc del programa Covax i permetran accelerar de forma important els pròxims dies el procés de vaccinació de la població

Les vacunes han arribat aquest migdia a l'hospital de Meritxell.
Les vacunes han arribat aquest migdia a l'hospital de Meritxell. SFGA/ C.ESTEVE

El procés de vacunació de la població andorrana podrà accelerar de forma important a partir de la setmana vinent. Ho farà gràcies a les 30.000 dosis de vaccins d’AstraZeneca que han arribat aquest dijous al Principat, gairebé per sorpresa. Ho han fet via el programa Covax de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Es preveu que es puguin començar a inocular a partir del dimarts.  

Des del Govern feia dies que s’explicava que el compromís de l’organisme internacional era enviar una primera remesa de vacunes a inicis d’abril. No hi havia, però, data fixada. El mateix Joan Martínez Benazet preferia no fer cap anunci, vistes les decepcions viscudes en anteriors ocasions. Aquest migdia, però, els vaccins han arribat al Principat. Una furgoneta les ha dut al servei de farmàcia de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. I, a diferència d’anteriors ocasions, hi havia més d’una caixa.

I és que Covax no només ha enviat les 26.400 dosis inicialment previstes sinó que, fins i tot, ha anat una mica més enllà. Fins a 30.000. Totes de la vacuna elaborada conjuntament per la farmacèutica sueca AstraZeneca i la universitat d’Oxford.

Al llarg dels pròxims dies, es començaran a enviar les citacions per a les persones que han de rebre aquests vaccins, al mateix temps que s’avalua si es destinen totes a primeres dosis o s’aposta ja per inocular les dues recomanades per la farmacèutica per un funcionament òptim del vaccí

Es tracta del primer enviament que rep Andorra del projecte Covax, promogut per l’OMS amb l’objectiu d’assolir un “accés equitatiu” a les vacunes per a tot el món. El Principat s’hi va adherir durant el passat estiu i forma part d’aquest sistema, que assegura mitjançant el sistema de compra GAVI que tots els participants reben en igualtat de condicions -mateix preu o temps de distribució, entre altre- les dosis.

Es tracta d’una de les tres vies per al proveïment de vaccins. Cal recordar que també hi ha acords amb França i Espanya emmarcats en les vies previstes perquè els Estats tercers europeus puguin rebre la vacuna al mateix ritme i de manera coordinada amb la resta de països de l’UE. Aquestes dues vies ja havien permès el subministrament de fàrmacs de la mateixa AstraZeneca, enviats pel govern gal, i de Pfizer.

La remesa permetrà accelerar de forma important el procés d’immunització de la població andorrana davant el coronavirus. Fins ara, s’han administrat al país 9.669 dosis dels diferents vaccins contra la Covid-19. Aquest dijous, de fet, se n’estaven inoculant les segones dosis a aquelles persones que, ara fa tres setmanes, van rebre la primera de Pfizer. El procés s’allargarà durant tot el cap de setmana.

51087648411 787994f4c5 k
Una de les caixes de vacunes que han arribat al centre sanitari.

Serà a partir de dimarts quan es comencin a administrar les dosis rebudes aquest dijous. Al llarg dels pròxims dies, des de Salut es començaran a enviar les citacions a les persones escollides, seguint el pla de vacunació establert. Això sí, des del Govern s’ha recordat que per poder rebre la vacuna cal estar inscrit al registre telemàtic creat especialment. Fins ara, són 33.000 les persones que s’hi ha apuntat.

Un tema que encara està per decidir és quin ús concret es farà de les 30.000 dosis d’AstraZeneca. A diferència del vaccí de Pfizer, el temps per rebre la segona injecció és més ampli -fins a tres mesos-. Per tant, Salut ha d’avaluar encara si optar per destinar-les totes a primeres inoculacions, fet que permetria atendre fins a 30.000 persones o s’opta per dividir-les i posar ja les dues dosis recomanades. En els pròxims dies s’ha d’acabar d’avaluar la situació i un punt que podria influir en la decisió és si s’acaben rebent més vacunes a través de França i Espanya. En tot cas, el que queda clar que, ara sí, el procés de vaccinació pot agafar velocitat de creuer. 

Etiquetes

Comentaris (17)

Trending