L’AR+I fitxa Piqué com a assessor en matèria de recerca

El laboratori nacional d’epidemiologia canvia de format i surt de l’aixopluc jurídic del SAAS per integrar-se a l’organisme d’investigació i poder optar així a finançament privat o a fer contractacions més àgils

Josep Maria Piqué en una compareixença a Govern.
Josep Maria Piqué en una compareixença a Govern. ARXIU / SFGA

L’ombra allargada de qui va ser fins a l’estiu el director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) continuarà desfilant pel Principat. Josep Maria Piqué assessorarà l’Andorra Recerca i Innovació (AR+I) en matèria de recerca científica. L’acord estaria hores d’ara totalment tancat i s’emmarca en una reestructuració més profunda en l’àmbit de la investigació de naturalesa mèdica. Una altra pota d’aquest canvi cal cercar-lo en el laboratori nacional d’epidemiologia.

En efecte, aquest centre que va cuinar-se arran de la pandèmia es convertirà en un institut de recerca que continuarà mantenint-se físicament en les instal·lacions de l’hospital -al seu dia es va fer una notable inversió per adequar els espais- però jurídicament, orgànicament, tallarà qualsevol vincle amb el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). En efecte, si no hi ha canvis, ben aviat -o aquest dijous o dijous que ve- el patronat de la Fundació del Sector Públic Andorra Recerca i Innovació (AR+I) hauria de ratificar la inclusió del laboratori epidemiològic sota el seu paraigua.

I a l’AR+I hi confluirà el nou institut de recerca, que en principi continuarà comandat pel bioinformàtic David Vilanova, amb l’assessorament de Piqué. L’exdirector general del SAAS i, abans, de l’Hospital Clínic de Barcelona, signarà un contracte d’assessorament, un contracte que com a mínim quant als grans termes ja estaria acordat. Més enllà dels seus coneixements mèdics, científics, de Piqué l’administració andorrana en valora els seus contactes, la seva agenda. Vindria a ser un ‘obridor de portes’.

I van molt lligats aquests contactes amb el canvi de paradigma del laboratori nacional i la seva transformació en institut de recerca a l’aixopluc de l’AR+I. En efecte, el fet de passar a dependre d’una fundació facilita la cerca de suport privat per a la recerca, una situació que està del tot prohibit des del SAAS. També qüestions lligades als assessoraments, a les col·laboracions professionals o a les contractacions de personal són més àgils, més flexibles des de l’AR+I que no pas des d’un organisme com el SAAS.

GRIFOLS

Ara per ara, no es contemplen sinergies entre aquest nou institut de recerca, que és la derivada del laboratori nacional d’epidemiologia, i el centre de recerca immunològica que la multinacional farmacèutica Grifols juntament amb el Govern van anunciar al Prat de la Farga d’Ordino. Ara per ara el projecte està aturat. No se sap el rumb que agafarà la proposta que hauria d’impulsar Grifols en l’espai ordinenc. Les converses amb la multinacional les lidera com aquell qui diu en solitari el cap de Govern, Xavier Espot.

Les múltiples dificultats empresarials i els canvis en la cúpula de la farmacèutica han deixat a la recambra el projecte a Andorra. Hores d’ara ja va molt en retard. Quan Grifols es va posar a mirar de trobar personal mínimament qualificat per treballar en el centre de recerca que es pretenia impulsar es va trobar amb serioses dificultats. Si no hi ha pràcticament immunòlegs per Espanya, menys n’hi havia d’interessats en Andorra. D’aquí que el controvertit laboratori P3 està en l’aire. La intenció inicial de Grifols, si acaba impulsant res al Principat, seria la de fer un centre d’innovació que encara està pendent de ser repensat.

Etiquetes

Comentaris (21)

Trending