A Espanya, queda clar, hi ha inquietud. Les xifres així ho recomanen i ja han forçat al ministeri de Sanitat, la setmana passada, a llançar un avís. I és que els darrers temps, a tot el món, aquesta malaltia, que pràcticament semblava erradicada, ha repuntat. I això preocupa sobretot pel seu elevat índex de contagi. Entre persones no immunitzades és superior al del coronavirus.
A Andorra, tot i l’absència d’infeccions, la guàrdia no s’abaixa: es recomana a cada metge fer un seguiment acurat de l’historial de vacunació dels pacients i la instrucció és clara: si es detectar un cas, cal notificar-ho de seguida
Al país veí, des d’inicis d’any i fins a la setmana passada, s’han diagnosticat 229 casos. I això suposa haver igualat ja la xifra de tot el 2024. Per tant, en només cinc mesos. Pel que fa a Catalunya, la dada es queda en 25 afectats. En aquest cas, la dada de l’any passat havia estat de 34 i, per tant, també sembla que el nivell de contagis és superior. Per això, s’ha cridat a reforçar la vacunació i, sobretot, a què tothom que no tingui la pauta completa, la demani.
A Andorra, però, hi ha tranquil·litat. De moment, enguany no hi ha cap contagi. I, de fet, no es registra cap -almenys oficialment- des del 2002. Així ho han indicat fons de Salut, que posen en relleu la importància de complir el calendari de vacunació marcat des del 1998. Des de llavors es posa una primera dosi als infants quan arriben als 12 mesos i una de record quan es tenen tres anys.
Al mateix temps, es deixa clar que la guàrdia no s’abaixa malgrat aquesta absència d’infeccions. Es recomana a cada metge que faci un seguiment acurat de l’historial de vacunació dels seus pacients i també hi ha un protocol molt clar d’actuació en cas que es trenqui la ratxa i es detecti un contagi. S’ha de notificar de seguida a les autoritats, ja que, com s’ha dit, és una malaltia amb un alt índex de propagació entre aquelles persones que no hagin rebut els vaccins corresponents.
El xarampió s’inicia amb símptomes similars als d’un refredat: ulls vermellosos, mocs al nas, tos i febre. Al cap de tres dies, apareixen els signes més evidents: les erupcions que es van estenent per tot el cos. Abans que s’imposés la vacunació, la malaltia causava una mortalitat de 2,6 milions de persones cada any.
Comentaris