Arriba la quasi normalitat

A partir d’aquest dimarts queden sense efecte les restriccions d’aforament i la necessitat de portar mascareta a l’exterior, això sí, cal continuar disposant del passi sanitari per poder accedir a moltes activitats i establiments, la protecció facial és obligatòria en interiors i l’oci nocturn continuarà tancat una setmana més

Catàleg de restriccions en un local de restauració fins aquest dilluns.
Catàleg de restriccions en un local de restauració fins aquest dilluns. Toni Solanelles

La vida en pandèmia entra aquest dimarts en una nova fase. La de la quasi-normalitat-però-no-del-tot. Vista la bona evolució de les dades epidemiològiques, amb un retrocés important de la infectivitat, i tal com ja es va deixar entreveure divendres passat, el consell de ministres ha aprovat aquest dilluns un relaxament molt important de les mesures. De fet, més enllà de l’ús de la mascareta en interiors, els cribratges per aquells professionals del món sanitari i afins i el passi sanitari per accedir a molts locals, la resta queda suprimit.

Ep, és clar, i una setmana més, tot i que potser l’última, l’oci nocturn continuarà tancat. Encara que molt bé podria ser que aquesta sigui la darrera setmana de clausura i la reobertura es faci sense massa limitacions. En fi i dit d’una altra manera: les restriccions d’aforament queden eliminades i no caldrà portar mascareta a l’exterior a no ser que hi hagi aglomeració de persones. És un pas cap a la normalitat important. “Estem davant d’una altra situació.” La pandèmia “ens l’hem de mirar amb un altre prisma”, ha remarcat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en fer el repàs sanitari i anunciar, cofoi, alleujat, les noves mesures. O el decaïment d’algunes de les restriccions vigents fins aquest dilluns inclòs.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha anunciat l'aixecament de les mesures.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha anunciat l'aixecament de les mesures. Toni Solanelles

S’elimina la mascareta en exteriors, es recupera l’aforament al 100% en la immensa majoria de sectors que tenien restriccions. Gimnasos, actes culturals, balnearis, sales de jocs recreatius, establiments comercials, parcs infantils, servei de tràmits -que continuarà funcionant només amb cita prèvia–, i transport públic. També en bars, restaurants i cafeteries. A més, recuperen l’horari habitual. Als bars hi podrà haver consum a peu i als restaurants es podran reactivar els bufets.

PASSI SANITARI

En aquests establiments no hi haurà limitació per agrupar-se però sí que es mantindrà l’exigència del passi sanitari, del certificat Covid. El titular de Salut ha continuat mantenint que ha estat una capa de control més, que ha donat resultat, que ha fet el seu efecte. Ara bé, està en la recta final. “Difícilment arribarà a l’estiu”, ha deixat clar Martínez Benazet, que ha dit que “té una data de caducitat que dependrà” de l’evolució de les dades. “El mantindrem mentre duri aquesta onada.” Més enllà ja no està gens clar.

“En el moment que no hi hagi transmissió de virus, cap de les mesures que apliquem no tindran cap sentit”

El mateix passa en el cas de la mascareta en interiors, que continua sent obligatòria i que en casos com actes culturals i esportius on es reuneixin més de 300 persones, o a l'hospital i centres sociosanitaris i cases pairals caldrà fer ús de la mascareta FFP2. Es vol una major seguretat. “La transmissió del virus encara existeix”, ha explicat el titular de Salut, que hi ha afegit que mesures com el passaport Covid o la mascareta “quan no hi hagi transmissió de virus les podrem aixecar”.

Martínez Benazet, que ha admès que tornant a la quasi normalitat es possible que es freni la una mica la davallada de contagis, ha assegurat que “algunes mesures hem de mantenir per un criteri de prudència i responsabilitat”. Per exemple, ha demanat que “la gent ventili els establiments i els locals on es reuneixen” (i és que no hi ha a partir d’ara limitacions per reunir-se en l’àmbit privat ni en la feina, tampoc”. I “en el moment que no hi hagi transmissió de virus, cap de les mesures que apliquem no tindran cap sentit”. Caldrà veure fins quan es manté dita transmissió.

Comentaris (23)

Trending