900 entrevistes en tres mesos per fer una radiografia de la salut andorrana

Tretze anys després del darrer treball, el ministeri amb el suport de l’AR+I impulsa des d’aquest dimarts una nova enquesta nacional que ha de permetre “sabem on i com estem” en matèria sanitària i, sobretot, “per què” s’ha arribat fins aquí

Garcia, Mas i Micó han presentat el treball.
Garcia, Mas i Micó han presentat el treball. G. P.

Tretze anys després, el ministeri, amb la col·laboració d’Andorra Recerca + Innovació (AR+I) impulsen una enquesta nacional de salut. Al llarg de les pròximes setmanes, es faran fins a 900 entrevistes a diferents ciutadans sobre el seu estat però també sobre aspectes com el consum d’alcohol o tabac o la seva qualitat de vida. Per al Govern, com ha explicat la ministra Helena Mas, es tracta d’una “eina que donarà molta informació” i s’espera que sigui decisiva per poder vehicular les accions del pacte nacional per la sanitat.

Mas ha reconegut que fa temps que tocava fer aquesta enquesta. De fet, la darrera data del 2011. Per tant, 11 anys. “Estava prevista per a la passada legislatura, però la pandèmia no ho va fer possible”, ha justificat la titular de Salut, que ha avançat que serà el primer d’una sèrie de tres treballs. Els altres dos se centraran a la població adolescent i la infantojuvenil.

L’AR+I començarà a partir d’aquest dimarts a fer els contactes amb les 900 persones escollides i mirar de quedar per fer les entrevistes. Serà un procés llarg, ja que posteriorment caldrà fer tot el tractament de les dades. “No esperem tenir-ne els resultats fins al 2025”, ha explicat Mas, que ha indicat que l’enquesta “ens ha de permetre saber on i com estem i el perquè”. És a dir, sobretot, tenir informació, fet que, actualment no sempre és senzill.

“La informació recollirà la percepció de la població quant a la seva pròpia salut, qualitat de vida o restricció de l’activitat”, ha explicat la doctora Mireia Garcia, metgessa de l’àrea de Promoció, Prevenció i Vigilància de la Salut del ministeri. En aquest sentit, també es demanarà per altres comportaments, com ara el consum de tabac, alcohol o altres drogues, si es fa o no activitat física o la sexualitat així com per l’ús del sistema sanitari i quina valoració es fa del seu funcionament. Justament, en aquest sentit, es posa en relleu que el treball “ens permetrà arribar a tota la població, fins i tot aquella que no fa un ús habitual del sistema sanitari”.  

Justament, Mas ha posat en relleu que la informació serà de gran utilitat per afrontar els avenços “en totes les àrees” del pacte nacional per la reforma sanitària que, ha defensat, “té molt bona salut”, malgrat les sortides de diferents partits (Liberals, PS i Andorra Endavant) o del comitè d’empresa del SAAS. La ministra ha volgut recordar que “hi ha 51 agents que en formen part i 26 ja ens han retornat el document amb aportacions”.

Per això, “estem satisfets i esperem tenir més respostes”. Mas ha indicat que el document “era un primer pas que cal enriquir amb aquestes idees”. Per tant, ha garantit, davant els dubtes expressats per alguns actors, que “ha de canviar, ha d’evolucionar i madurar”. En aquest sentit, també ha remarcat que “el pacte no és només política, no és sols col·lectius professionals o associacions sinó la suma de tots”.

RECEPTA ELECTRÒNICA

Un altre projecte en marxa és el de la implementació de la recepta electrònica. Ara, en una “segona fase” després de la primera que consistia, bàsicament, “a fer el catàleg de medicaments, amb més de 200.000 productes sanitaris i cadascú descrit amb fins a 60 ítems”. Ara, es treballa per “er que els prescriptors puguin fer-ne ús”. Per tant, “s’ha avançat i estem a prop” d’una tercera fase que ja seria la seva utilització a les farmàcies.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending