159 persones participen en el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte

El cribratge ha començat per les parròquies de Canillo i Encamp a persones d’entre 50 i 74 anys, en cinc de les mostres analitzades s'ha trobat sang oculta en la femta i el següent pas és fer-se una colonoscòpia

Càncer de còlon i recte
Càncer de còlon i recte

Salut va posar en marxa just abans del passat Nadal el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte destinat a les persones d’entre 50 i 74 anys. Des del Ministeri s’ha enviat, fins al moment, una carta als ciutadans de la parròquia de Canillo i una part d’Encamp. Segons dades facilitades pel ministeri, 159 persones s’han fet l’analítica i en 5 casos s’ha trobat sang oculta en la femta. D’aquests, tres ja s’han fet la colonoscòpia i dos esperen hora.

El càncer de còlon i recte és el segon tumor més freqüent en les dones, per darrere del de mama, i el tercer en les dones, darrere del de pròstata i pulmó. Precisament, aquest divendres es celebra el Dia Mundial contra aquesta malaltia, en què les darreres dades que es disposa són del 2021 i, segons el registre de tumors hi va haver 35 nous casos.

El Ministeri de Salut va engegar el Programa de detecció precoç el passat mes de desembre, que va destinat a persones entre 50 i 74 anys. De moment, s’ha enviat la carta als residents de Canillo i a una part d’Encamp i en el que resta d’any es farà també a Andorra la Vella. Des de l’executiu s’explica que 223 persones han anat a recollir el material per recollir la mostra de femta i, d’aquestes 50 no l’han tornat.

De les 159 mostres analitzades, 145 han donat negatiu, 9 encara no s’ha obtingut el resultat i en cinc s’ha trobat sang oculta en la femta. Les persones que han donat positiu s’han de fer una colonoscòpia, procediment pel qual s’estudia la part interior de l’intestí per visualitzar pòlips i recollir mostres per a biòpsia. D’aquestes, tres ja se l’han fet i dues esperen l’hora.

A través de les xarxes socials, Govern ha donat una sèrie de consells per prevenir el càncer de còlon i recte. Entre aquests, hi ha limitar el consum d’alcohol, seguir una dieta rica en fibra, no fumar, fer activitat física regular, reduir el consum de carns i mantenir el pes saludable.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending