Salut espera iniciar en un parell de setmanes els testos que han de permetre establir el futur 

El pla andorrà per al desconfinament està dividit en dues fases, la primera ja aprovada, i la segona pendent de les proves que es volen fer a la població i l’evolució de la pandèmia

Al final de la compareixença, i per donar resposta a algunes demandes ciutadanes, el ministre ha mostrat un altre del seus gats, la femella Aima.
Al final de la compareixença, i per donar resposta a algunes demandes ciutadanes, el ministre ha mostrat un altre del seus gats, la femella Aima.
Salut preveu que en un parell de setmanes -encara que no hi ha una data concreta- es puguin començar a realitzar els primers testos per saber quina part de la població ha passat el coronavirus i quina no. El pla andorrà que ha de permetre el desconfinament progressiu està dividit en dues fases, la primera, ja aprovada, s’està acabant de dissenyar i és la que permetrà saber qui té els anticossos del virus i qui no. La segona fase dependrà dels resultats de la primera i de l’evolució de la pandèmia a nivell global.

Els testos, segons que ha insinuat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, es faran en una doble tongada i es realitzaran d’una forma ràpida: en una setmana s’hauria de tenir tothom testat. No obstant, Martínez Benazet encara no ha explicat com es faran ni a on, encara que el més probable que es muntin punts de control a diversos punts del país. Durant la setmana que ve s’haurien de validar els testos, que s’han adquirit a una empresa coreana.

Seran els resultats d’aquestes proves que han de permetre saber qui ha passat la malaltia i qui no l’ha passat els que serviran per establir l’obertura programada de l’activitat social i econòmica. El titular de Salut ha explicat que es treballa en diversos escenaris, el pitjor dels quals que el virus no sigui estacional i que continuï mantenint l’agressivitat mostrada fins ara. En tot cas, el que sí que sembla és que el coronavirus serà una malaltia que quedarà de forma permanent, cal veure si de forma estacional o no.

En qualsevol cas, també hi haurà una segona fase que encara no està ni molt menys aprovada i que estarà condicionada, entre altres coses, pels resultats obtinguts en els testos a la població i en l’evolució que tingui tant l’obertura progressiva que es preveu al Principat com, i sobretot, el comportament que vagi tenint la pandèmia arreu del món i, especialment, en els països veïns que tenen un impacte molt directe sobre Andorra.

Sortir amb mascareta

Martínez Benazet ha donat per fet que “quan s’obri l’economia serà obligatori l’ús de la mascareta”. De fet, ja ha deixat dit que des d’ara, sempre que es pugui, cal anar amb mascareta pel carrer i, especialment, quan es va a comprar. En aquest sentit, es preveu que tota la població, a poc a poc, pugui tenir accés a proteccions facials. S’hauran d’anar a buscar a les farmàcies. Però no ha aclarit massa com. Mentrestant les empreses poden aconseguir mascaretes per als seus treballadors (adreçant-se a puntempresa@govern.ad) o la població en general pot mirar d’aconseguir una mascareta de confecció tèxtil domèstica (demanant-les a mascaretescasolanes@govern.ad).

El titular de Salut també ha explicat que hi ha quatre grans línies per combatre la malaltia. La primera, que hi hagi una vacuna, “però jo sóc de les persones que pensa que no estarà per a la propera tardor”, ha remarcat. En segon lloc, es pot mirar d’atacar el coronavirus amb fàrmacs que poden tenir un efecte preventiu, com la hidroxicloroquina, amb la qual s’està fent un assaig clínic en què Andorra hi participa. En tercer lloc, s’estarien dissenyant fàrmacs antivirals que puguin ser efectius contra el Covid-19. Finalment, recorre a tots aquells fàrmacs que disminueixin la tempesta inflamatòria que el virus causa a l’interior dels pulmons malalts.

Comentaris (2)

Trending