Salut posarà en marxa el mes que ve un nou programa d'acompanyament pels pacients oncològics

El ministeri es compromet a agilitzar els tràmits administratius dels malalts de càncer alhora que ultima com dur a fora aquells que es fan tractaments

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet parla amb els mitjans de comunicació aquest dissabte.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet parla amb els mitjans de comunicació aquest dissabte.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet s'ha compromès aquest dissabte a agilitzar els tràmits administratius dels malalts de càncer. També ha anunciat la millora en els protocols d'acompanyament als pacients que han de desplaçar-se per fer les sessions de radioteràpia. Martínez Benazet ha tancat les conferències i xerrades sobre el càncer que s'han fet a Andorra la Vella.

La jornada ha servit per fer una reflexió al voltant del càncer amb ponències i testimonis com el de l'Esther Feliu, supervivient del de mama. S'ha queixat de la manca de coordinació entre l'hospital i la CASS, de la poca empatia del personal de la parapública i dels dos oncòlegs dels quals ha dit "que els falta tacte". Feliu ha lloat la tasca de les infermeres, la qual cosa ha provocat els aplaudiments dels assistents que omplien la sala de la Llacuna.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet ha reconegut que els processos administratius "són farragosos" i ha anunciat el seu compromís perquè siguin més àgils. "Un dels objectius d'aquesta legislatura és fer l'anàlisi dels processos perquè no siguin tan feixucs i lents". Pel que fa a la CASS, ha reconegut que "hem d'actuar molt de pressa, ja que els malalts la veuen com una paret i ha de tenir una cara més amable i propera.Ja han de lluitar prou emocionalment perquè també ho hagin de fer pels papers".

També ha anunciat que "en unes setmanes farem realitat, crec que a final del mes de novembre, una millora molt bona sobre el programa d'acompanyament pels malalts que han de marxar fora d'Andorra, en general i especialment als que han de fer radioteràpia. Ho tenim molt avançat i abans de fer-ho públic primer haurà de passar pel consell d'administració de la CASS i després pel consell de ministres però crec que serà una millora molt important".

S'ha presentat la Fundació Kālida, que promou un model d’assistència psicosocial, per a pacients amb càncer, centrat en la persona

Durant la trobada s'ha presentat, per vídeoconferència, la Fundació Kālida. El ministre i la secretària d'Estat de Salut, Helena Mas el van anar a visitar a Barcelona, al recinte històric de l'hospital de Sant Pau. "La meva voluntat seria la d'impulsar un centre d'aquest tipus a Andorra", ha explicat el ministre i ha afegit que s'hauria de fer "amb una una iniciativa privada o una fundació". Kālida promou un model d’assistència psicosocial, per a pacients amb càncer, centrat en la persona. El seu objectiu és crear centres, situats a pocs metres dels serveis d’Oncologia dels hospitals públics de referència en tractaments del càncer, amb espais per acollir i acompanyar les persones que ho necessitin així com als seus familiars, amics o cuidadors.

A la sessió del matí, el president d'Assandca, Josep Saravia ha demanat al Govern que exigís a la CASS les dades dels malalts que van a l'estranger (Barcelona o Tolosa) per tractar-se.Pel ministre de Salut no hi cap problema a tenir aquesta informació tot i que ha indicat que les dades no son al 100% exactes. Aquesta xifra és important per saber si Andorra pot disposar d'una unitat de radioteràpia. Martínez Benazet ha manifestat que "continuem estudiant tots els aspectes de la unitat de radioteràpia abans de prendre una decisió.

És la primera vegada que el Govern organitza una jornada coincidint amb el dia mundial del càncer de mama. Ha portat per títol 'Una visió holística' i s'ha complementat amb una exposició de fotografies. El càncer de mama és un dels tumors que es diagnostiquen en major freqüència en les dones i, per aquest motiu, es considera un dels principals problemes de salut pública d’Andorra i els països de l’entorn.

 

 

Etiquetes

Comentaris

Trending