Salut demana als professionals mèdics que redueixin tant com puguin la seva mobilitat

Martínez Benazet reitera que Andorra està adoptant “mesures eficaces” i que hi ha una bona contenció del coronavirus, per la qual cosa no hi ha perill per als turistes tot i les anul·lacions

-
-
El ministeri de Salut ha demanat als professionals sanitaris que no organitzin ni participin en congressos mèdics i que redueixin al màxim la mobilitat per tal de preservar el seu bon estat. “No és que tinguin un especial risc d’infecció”, ha remarcat el titular de la cartera, Joan Martínez Benazet, que ha comparegut per donar compte a la situació generada pels efectes del coronavirus. El ministre ha reiterat que les mesures que s’estan adoptant al país són “eficaces” i que per ara Andorra es manté en una “fase de contenció de la malaltia”, per la qual cosa no hi ha cap risc per al turista.

Això no treu, però, que el Principat pateixi les conseqüències de les decisions d’altres països que han decidit prohibir la sortida de col·lectius vulnerables o de major risc. Malgrat que les autoritats sanitàries andorranes informen que al país no hi ha cap risc i es manté un “flux de turisme important”, és cert que hi està havent cancel·lacions. Així, és gairebé segur que el festival Sumol, que havia de portar la setmana que ve 2.500 persones de nacionalitat portuguesa al Pas, se suspendrà. En aquest sentit, fonts implicades, han assegurat que ara el debat se centra en el retorn de les pagues i senyals ja dipositades.

No obstant, i tot i que Martínez Benazet no s’ha referit a aquest cas, en general, ha explicat el ministre, s’entén que Andorra continua sent un molt bon destí de neu, tant per les condicions d’innivació com per la baixa repercussió del coronavirus. I si fos el cas que algun turista, en ser al país, presentés algun símptoma compatible amb la malaltia, “estem preparats per atendre’l”. Això, però, no vol dir que es pugui abaixar la guàrdia i d’aquí la recomanació que els professionals de l’àmbit sanitari siguin previnguts i vigilants perquè són els que es troben en primera línia de front a l’hora de combatre els efectes del virus si es donessin.

El festival Sumol, que hauria de portar 2.500 portuguesos la setmana que ve al Pas, està pràcticament decidit que se suspendrà per les decisions de les autoritats luses

El titular de Salut ha explicat que l’únic cas diagnosticat de coronavirus al país, el d’un jove de 20 anys que continua ingressat a l’hospital, té el seu origen a Itàlia, el país europeu que més està patint. Alhora, en les darreres hores s’ha tingut el primer resultat negatiu en relació a les noves proves que s’han fet al jove. En el moment que arribi un segon negatiu, que s’espera que sigui durant el cap de setmana a tot estirar, se li donarà l’alta i l’hospital quedarà totalment ‘net’ d’ingressos i aïllaments.

Martínez Benazet ha explicat també que s’estan fent els passos necessaris perquè les analítiques d’alta eficàcia i comprovació que ara s’envien a Madrid es puguin fer a Andorra. Es preveu que aquesta circumstància pugui ser una realitat a final de mes i les anàlisis es puguin fer “amb totes les garanties”. El ministre també ha ressaltat que Andorra tindrà tota la cooperació necessària d’Espanya per poder disposar del material de protecció necessari, sempre que es faci de manera “ordenada i responsable”. 

El ministre ha deixat clares dues coses. Una respecte l’ús de mascaretes, que s’han de deixar per als casos que realment siguin necessaris. I l’altre sobre el dubte que tenen algunes empreses d’enviar personal a casa: “No té cap sentit mantenir a casa contactes de contactes. És un error i s’hauria d’evitar”. Martínez Benazet ha tornat a fer una crida a la calma tot sent conscient que “hi ha reaccions que van més enllà del recomanable”.

Comentaris (1)

Trending