Salut assegura que la ‘megapassa’ de l’escola Meritxell no va tenir origen alimentari

Un virus que algun usuari o treballador del centre es va anar propagant i va causar més de vint quadres diarreics que es van acabar tallant gràcies a una cura higiènica de gels amb alcohol

Una imatge de les instal·lacions de la residència L'Albó.
Una imatge de les instal·lacions de la residència L'Albó.
La passa de gastroenteritis que fa dos mesos va afectar més de vint usuaris i professionals de l’escola d’educació especialitzada Nostra Senyora de Meritxell no va tenir el seu origen en cap producte alimentari ni en la seva manipulació, perquè el focus no es va estendre pel consum de cap aliment. Va ser un virus que alguna de les persones que fan estada al centre tenia el que es va acabar propagant i va causar la passa.

Hi va haver dos casos greus que van necessitar d’un trasllat a l’hospital. Després, molts d’altres afectats i fins i tot de manera força general per evitar cap més ensurts van acabar fent una dieta específica per dificultar, en un cas, l’expansió del virus i, de l’altra banda, per impulsar la recuperació dels ‘passants’. El cap de l’àrea de Seguretat Alimentària del ministeri de Salut, Josep Casals, ha afirmat que la sospita inicial era que es podia tractar d’un origen alimentari atès que tots els afectats havien coincidit només en dos espais del centre: la cuina i el menjador. Per tant, a la residència L’Albó.

Les proves analítiques, però, van evidenciar clarament que la passa tenia un origen víric. I que la seva expansió es va dur a terme pel contacte. Així que la fórmula per acabar tallar la contaminació va ser que cada usuari i treballador portés pràcticament al damunt un recipient amb els típics sabons hospitalaris que en la seva composició tenen una alta dosi d’alcohol. Higienitzant-se de forma sovintejada amb aquest producte es va acabar posar remei a la qüestió.

Cinc brots

Si el cas de l’escola Meritxell no va tenir origen alimentari, durant el 2018 sí que hi va haver cinc brots alimentaris col·lectius. Tres (dos el mes de febrer i un el juny) van tenir l’origen en el consum de tonyina -els resultats toxicològics van revelar presència d’histamina- i dels altres dos brots no se’n va poder determinar l’origen de forma clara. En qualsevol cas, no van comportar afectacions greus, ni per l’impacte sanitari ni per la quantitat de persones afectades. Durant tot el 2018, a més, es van tenir sospites de 88 casos de trastorns alimentaris, però finalment es va acabar confirmant que es tractava d'un brot de gastroenteritis aguda. Quinze casos es van donar el mes de gener i 73 més van tenir lloc el maig.

Etiquetes

Comentaris

Trending