De fet, no només no jurarà Chato. Tampoc no ho farà l’altre secretari d’Estat adscrit al ministeri de tutel·la del ministre de Presidència. Marc Galabert, responsable de Diversificació Econòmica i Innovació, prendrà formalment possessió del càrrec més endavant per poder-ho fer davant de Gallardo. En principi, Salustià Chato farà el mateix. A més, ha coincidit que aquest 4 de setembre no estava disponible per qüestions d'agenda l’únic de la resta de secretaris d’Estat que tampoc jurarà: el de Medi Ambient, Sostenibilitat i Agricultura, Marc Rossell. Per tant, i en principi, hi hauria d’haver una petita segona ronda de juraments més endavant.
La situació ha vingut com anell al dit a Chato, Gallardo i, en definitiva, a la resta del Govern. Dilatant la jura però sense adoptar cap decisió irreversible es vol guanyar temps per calibrar l’estat de la qüestió. A poder ser, perquè el temporal amaini. Des de l’entorn liberal es dóna per fet que s’ha salvat el ‘match point’ i que tal dia farà un any. El ministre de Presidència i Economia, segons les fonts, tot i la pressió mai no s’hauria plantejat realment prescindir del seu número 2, que també vol veure com evoluciona tot plegat abans d’adoptar posicionaments diferents als presos fins ara.
Des de l'entorn liberal ha aixecat més dubtes la defensa numantina de Gallardo que l'actitud de Chato, que va posar el càrrec a disposició, un cop va saltar la polèmica
De fet, segons les fonts consultades, es considera que Chato hauria fet allò correcte una vegada va saltar la polèmica: posar el seu càrrec a disposició. Del que hi ha més dubtes, fins i tot dins mateix del seu entorn professional i polític, és de la gestió que ha fet de tot plegat Gallardo i la defensa numantina del seu col·laborador. El ministre va fer costat a Chato a capa i espasa. Sense ni tan sols qüestionar el seu comportament. Cert, mantenen les fonts, que d’expedient administratiu estricte a Salustià Chato no se li podia obrir de cap manera: en l’actualitat ja no és funcionari atès que ocupa un càrrec de naturalesa política.
El nucli dur liberal -la direcció de la formació, vaja- pretén mantenir Chato. La situació s’ha d’analitzar, però, aquest vespre en reunió executiva. El cap de Govern n’ha minimitzat el comportament com a funcionari però també va deixar oberta la porta a una eventual sortida en els propers dies. Espot va deixar clar que s’ha d’adoptar una decisió i que està a l’expectativa de l’aparició, o no, de possibles nous elements que facin decantar la balança. El departament de Funció Pública, ara liderat per Liberals, ja ha descarregat de responsabilitat Chato.
El comunicat del Sipaag -no cal oblidar el pes que té en aquest sindicat Lluís Orona, proper a la direcció liberal actual- també va ser una petita vàlvula d’escapament per a la formació i els seus dirigents. Alhora, també és cert que hi ha tants funcionaris que tenen dobles ocupacions que una regulació a favor de les dobles feines després de l’oposició tancada mantinguda durant el debat de la reforma de la Llei de la funció pública per la llavors ministra Eva Descarrega va bé a molta gent. I aquest entorn tampoc no pressionarà més del compte.
Més enllà de l'anàlisi que n'acabi fent l'executiva, la direcció de Liberals confia haver salvat el 'match point' tot i la incomoditat que l'afer està generant al Govern
D’altra banda, però, hi ha treballadors públics que mai no s’han plantejat buscar-se altres activitats remunerades al marge de l’administració perquè eren conscients que no ho podien fer. Si a això s’hi suma la polèmica desfermada a nivell social, el millor per a tots plegats era guanyar una mica de temps. El suport no definitiu del cap de Govern però, alhora, l’ajornament del jurament del càrrec atorga aquest respir tot veient-les venir. Incomoditat per a l’entorn demòcrata governamental i pressió per als liberals. De desgast, n’hi ha per als uns i per als altres.
Mentrestant, els qui sí que estan a la llista de secretaris d’Estat que prendran possessió formal dels seus càrrecs aquest dimecres són Marc Pons, secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana; Marc Ballestà, secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals; Joan León, secretari d’Estat de Justícia i Interior; Cèsar Marquina, secretari d’Estat de Telecomunicacions i Infraestructures; Maria Teresa Milà, secretaria d’Estat d’Afers Socials, Habitatge i Joventut; Helena Mas, secretària d’Estat de Salut; Justo Ruiz, secretari d’Estat d’Esports, i Lara Vilamala, secretària d’Estat de Funció Pública.
Preguntes del PS i crítiques a Espot
Els consellers del Grup Parlamentari Socialdemòcrata han presentat una sèrie de preguntes mitjançant les quals volen que el Govern aclareixi els dubtes generats amb les explicacions donades sobre la situació i les irregularitats que hauria comès com a funcionari i director del departament de Pressupost, Salustià Chato. Consideren, a més, que les declaracions del cap de Govern, Xavier Espot, estan fora de lloc i contribueixen a incrementar les incògnites. Posen en relleu que “ens han generat diferents dubtes que, pensem, mereixen ser precisats i aclarits”. Volen que l’executiu aclareixi què entén “per una activitat pública i notòria” i si aquest fet “és un element exonerador de responsabilitat”.
Els consellers també pregunten perquè “el Govern no va actuar tal com especifica l’article 61 de la llei vigent, en el moment dels fets” També demanen saber “per quina raó es va eximir de cotització a la CASS, temporalment, els àrbitres esportius” i “quina consideració especial” té aquesta activitat en relació a altres també retribuïdes. A més, es recorda que era una qüestió temporal i que, en canvi, quatre anys després no s’ha regulat encara i, per tant, es vol que des del Govern s’expliqui quina és la raó.
Comentaris (16)