Restes fecals humanes van originar la infecció de l'aigua d'Arinsal, que la Generalitat dóna per tancada

Comentaris

Restes fecals humanes van originar la infecció de l\'aigua d\'Arinsal, que la Generalitat dóna per tancada
Restes fecals humanes van originar la infecció de l\'aigua d\'Arinsal, que la Generalitat dóna per tancada

La Generalitat ha donat per tancada la intoxicació causada per l’aigua envasada a les instal·lacions d’Aigua del Pirineu, a Arinsal. I ha assegurat rotundament que la infecció dels bidons distribuïts per Eden Springs es va causar en territori andorrà. S’ha d’acabar d’aclarir, però, què va causar la contaminació de l’aigua, que va produir fins a 4.136 afectacions declarades producte d’un norovirus. Es tracta d'un virus causant del 90% dels casos de gastroenteritis al món i que té en l’origen aigües fecals humanes.

La infecció, s’ha reiterat avui, s'hauria produït o bé en el procés d'obtenció de l'aigua -que no vol pas dir que el virus estigués en l'aigua pròpiament dita-, durant l'envasament o, potser també, en les tasques de neteja dels bidons, que són reutilitzables. En qualsevol cas, totes aquestes feines es feien a les instal·lacions d'Arinsal. És la primera vegada que es detecta un norovirus en aigua embotellada. A més, el nivell de contaminació en relació amb la possibilitat de causar una gastroenteritis era molt elevat.

El director de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix, ha comparegut aquest matí a la seu de la conselleria per explicar les darreres novetats. I ha assegurat que des del passat 18 d’abril no s’ha declarat cap nou cas de gastroenteritis. Cap nou cas, és clar, que hagi requerit tractament mèdic. El virus triga entre 12 i 48 hores en incubar-se. Vist que els lots conflictius ja fa dies que es van retirar, es dóna per fet que no hi haurà cap més problema.

El govern català ha descartat aplicar cap sanció a Agua Eden donant per fet que l’empresa espanyola no va cometre cap irregularitat. I que, en tot cas, tot ‘el mal’ es va produir al Principat. Una altra cosa és que els afectats, tant empreses que han hagut de suportar nombroses baixes com particulars que han estat infectats, presentin reclamacions pels danys i perjudicis. Si s’acaba arribant a tribunals i la Justícia dóna la raó als afectats, després Eden haurà de replicar molt probablement la seva acció contra Aigua del Pirineu, que és qui va envasar l’aigua.

La setmana passada, el Col·lectiu Ronda, un grup d’assessorament legal independent establert a Barcelona i que actua de forma transversal en causes d’una afectació globalitzada, va convocar una reunió informativa a la qual van assistir mig centenar de persones. Allí es va recomanar iniciar accions i reclamar 150 euros per dia d’afectació, més les pèrdues que el fet d’haver d’estar de baixa hagués generat.

Comentaris

Trending