Mor Manuel Pal, el mossèn poeta d’Andorra

Nascut a Ortedó el Nadal del 1932, va ser coadjutor d’Andorra la Vella els anys 1962 i 1963, gran coneixedor de Martí Alanis, deixa una prolífica producció poètica

Mossèn Manuel Pal (a la dreta) acompanyat de l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives.
Mossèn Manuel Pal (a la dreta) acompanyat de l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives. BISBAT D'URGELL

Manuel Pal i Casanovas, des de l’octubre passat canonge penitenciari de la catedral d’Urgell, ha mort aquest dissabte als 87 anys al Seminari diocesà. Coadjutor d’Andorra la Vella els anys 1962 i 1963, va treballar a la capital colze a colze amb mossèn Lluís Pujol. Col·laborador de qui seria després bisbe i Copríncep Joan Martí Alanis, és rellevant la seva producció literària, especialment poètica, tant a Catalunya com també a Andorra.

Gran amic d’Antoni Morell o Marc Vila Riba, amb qui els unia la passió per les lletres i amb els quals, d’una manera o altra, va col·laborar en obres literàries, Manuel Pas es va ordenar de prevere el 1956 i tota la vida ha estat lligat al bisbat que el va veure néixer. Llicenciat en Catequesi per l'Institut Catòlic de París, fou vicari episcopal de Pastoral de la diòcesi i també director espiritual del Seminari de la Seu d’Urgell.

Pal Casanovas ha publicat diversos llibres a Andorra i Catalunya, i no només de poesia. I ha obtingut nombrosos reconeixements i guardons. Referent a la seva obra lírica, deixa ben bé una vintena de poemaris aplegats en set volums marcats tots per una poesia religiosa. El 2002 va publicar el llibre ‘Llavors de llum. Invitació a la joia' (Andorra la Vella, Premsa Andorrana, 2002).

El volum ‘Llavors de llum. Invitació a la joia', publicat el 2002, recull la immensa majoria de la seva obra poètica vinculada amb el Principat i la seva gent

Subtitulat ‘Poemes per a Andorra’, deixa clara la vocació del volum: recollir tota la seva producció lligada al nostre país, des del sonet Andorra la Vella, datat el 1977, fins a l'Ave a la Verge de l'Ecologia, d'aquell mateix 2002. El llibre en qüestió recull poemes i versos amb el Principat i la seva gent com a denominador comú però amb multitud de visions. Des de cants a la verge o a parròquies del país a descripcions mètriques en forma de sonet de Ramon Rossell i Serra, Antoni Morell, Sergi Mas o la mare Nicolassa.

La missa exequial, presidida per l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, tindrà lloc aquest dilluns dia 20 de juliol a les 11 del matí a la catedral de La Seu d’Urgell. La capella ardent s’acaba d’obrir a la funerària ‘Les Magnòlies’ (carrer Bisbe Iglesias Navarri, 32) de la Seu d’Urgell. Restarà oberta fins la 1 del migdia i, després, de 5 a 8 de la tarda.

Comentaris

Trending