Reclamen lligar el coneixement del català a l’obtenció del permís de residència i treball

Una campanya ciutadana exigeix al Govern promoure un canvi legal que faci obligatori obtenir el nivell B1 de la llengua oficial en el termini d’un any des de l’arribada al Principat

-
-

Una campanya ciutadana vehiculada a través de la plataforma change.org demana al Govern que promogui el canvi legal pertinent per tal de lligar l’obtenció del permís de residència i treball al Principat a acreditar un coneixement mínim de la llengua oficial del país. Es donaria un termini d’un any per obtenir el certificat nivell B1, el més bàsic, de català. En cas contrari no es renovaria l’autorització per continuar vivint i treballant a Andorra. D’aquesta mesura n’haurien de quedar exempts, segons els promotors de la iniciativa, tant els treballadors temporers com les persones majors de 60 anys.

La iniciativa es justifica pel fet que “Andorra és l'únic país del món en què el català és l'única llengua oficial” i  "aquest fet hauria de fer possible que a Andorra es pogués viure plenament el dia a dia en català, però els andorrans ens trobem diàriament amb moltes situacions en què els treballadors de molts comerços i empreses de la majoria dels sectors econòmics del país no t'atenen, ni entenen, ni volen aprendre per res el català”. Es recorda que hi ha gent molt benvinguda al Principat d’arreu del món a la qual “no se li exigeix cap tipus de requisit mínim lingüístic per obtenir el permís de residència i treball, tot i l'oficialitat única del català, això està creant una situació que cada dia va empitjorant més en detriment del català i del seu ús social”.

Els promotors de la iniciativa a través de change.org recorden que “amb l'excusa d'una falsa discriminació, el Govern d'Andorra no vol o no s'atreveix a aplicar cap mesura contundent per ajudar a solucionar aquest problema, que s'accentua cada vegada més en tots els sectors econòmics del país, cal una solució urgent”. I recorden que les campanyes que es promouen des de l’administració per incentivar l’ús del català solen tenir una orientació informativa més que cap altra cosa, amb la conseqüència que “no serveixen per a revertir la contínua i imparable residualitat de l'ús del català”.

Es recorda que des de l’administració s’hauria de “facilitar totes les eines d'aprenentatge que ja disposa de forma gratuïta”

A partir d’aquí es considera que “una solució fàcil i eficaç d'aplicar seria que el Govern d'Andorra simplement vinculés l'obtenció del permís de residència i treball a l'obtenció del certificat nivell B1 de català, és a dir, donar des d'un inici el permís de residència i treball a les persones que ho sol·licitessin a canvi de que en el termini d'un any es presentés la obtenció del certificat B1 a immigració, en cas contrari no es renovaria el permís. Quedarien exempts els temporers i les persones majors de 60 anys”. És clar, es recorda que des de l’administració s’hauria de “facilitar totes les eines d'aprenentatge que ja disposa de forma gratuïta. Es podria aprendre assistint a les classes dels centres d'ensenyament gratuïts de que disposa Govern repartits per les diferents parròquies o bé per internet, per tal de facilitar els horaris laborals de les persones amb el de les classes”.

La mesura que es pretén, i que es reivindica com a urgent, hauria de servir per “protegir el català i donar-li per llei i a la pràctica real la preeminència i la importància que ha de tenir com a única llengua oficial al Principat d’Andorra”, alhora que es recorda que no es va ni contra ningú ni contra cap llengua i que es deixa clar que les legislacions d’altres estats també adopten polítiques legals  en el mateix sentit que aquí es pretén. “Hem de tenir molt present de que la gent nouvinguda només aprendrà el català si realment és necessari per poder treballar i viure el dia a dia a Andorra, si no és així no l'aprendran mai, per això ens trobem persones que porten 20 anys vivint a Andorra i no han fet mai cap esforç per aprendre ni entendre el català, no volen perquè senzillament no els hi cal.”

 

Comentaris (19)

Trending