El Registre de Mediadors ja té el seu primer inscrit: Ramon Tena. Format a Barcelona i a Califòrnia, treballa com a formador en transformació de conflictes, comunicació no violenta i lideratge. També és consultor/formador del Consell d'Europa en els àmbits de joventut, Drets Humans i transformació de conflictes. L'any 2012 va crear 'Dialoga', un projecte d'emprenedora social del qual n'és el director.
El 22 de març del 2018 es va aprovar la llei de mediació al Consell General, d'aquesta manera la llei ha aportat claredat i ha marcat clarament allò què és la mediació, quins són els drets i deures de les parts i com ha de funcionar un procés de mediació. Posteriorment, es va aprovar el Reglament del Registre de Mediadors. Ja hi ha dues persones més a punt de formalitzar la seva inscripció. Han de complir uns requisits, com una formació específica.
La mediació, tal com s’està configurant a Andorra, és una eina alternativa i també de col·laboració amb la via judicial. Consisteix en la intervenció d’un professional neutral i imparcial que ajuda les parts a escoltar-se, empatitzar i negociar solucions que els permetin arribar a construir el seu acord. Potser aquest és un dels grans avantatges: l’acord de mediació no serà imposat per una tercera part, sinó consensuat pels protagonistes del conflicte. Ramon Tena considera que "es tracta d’un estri que pot ajudar a millorar la convivència al país, ja que un altre dels seus beneficis és que promou una gestió dels conflictes a través del diàleg. Aquest reforç de la cultura de la pau, de triar l’opció del pacte en lloc de l’enfrontament pot tenir efectes més enllà de la Batllia."
Comentaris