¿Qui va revelar les dades dels Pujol? Tot continua en l'aire

Comentaris

¿Qui va revelar les dades dels Pujol? Tot continua en l\'aire
¿Qui va revelar les dades dels Pujol? Tot continua en l\'aire
  • L'exconseller delegat de BPA Joan Pau Miquel descarta haver aportat els detalls que van servir a la policia espanyola 'fabricar' la captura de pantalla
  • L'executiu de l'entitat intervinguda i l'accionista majoritari Higini Cierco acudeixen a la seu de la Justícia a declarar pel descobriment dels comptes de l'expresident català
  • Es manté com a encausat l'exgestor d'Andbank i durant anys responsable de l'operativa de la família de l'exmandatari de la Generalitat Joan Jové

Roda el món i torna al Born. ¿Qui va donar les dades sobre els Pujol que van servir a la policia espanyola per ‘fabricar’ la suposada captura de pantalla que va aparèixer a ‘El Mundo’ el juliol del 2014? La pregunta torna a estar sobre la taula i la batlle que investiga el cas, Alexandra Terés, haurà de practicar noves diligències per intentar aclarir-ho. L’exconseller delegat de Banca Privada d’Andorra (BPA) Joan Pau Miquel ha descartat aquest dimarts davant la batlle haver estat ell la persona que va facilitar aquells detalls. ¿Qui els va donar, doncs? 

Entre els encausats per aquest tema encara hi ha un exgestor d’Andbank, Joan Jové, que al seu dia es va acollir al seu dret a no declarar. Jové va ser durant molt temps el responsable directe de la gestió dels comptes dels Pujol i va ser la segona persona de qui la Batllia va sospitar després que la família de l’expresident català interposés una querella contra persona desconeguda per revelació de secret bancari. Si respecte el primer sospitós mai no hi va haver una incriminació, respecte de Jové sí que hi va ser i, de fet, hi continua sent. Sense anar més lluny avui una advocada que representa els seus interessos i els d’Andbank era a la sala de declaracions. El nom de Joan Jové recentment ha tornat a aparèixer a la llum pública atès que les autoritats judicials espanyoles han rebut nova documentació sobre els moviments bancaris dels Pujol a Andbank i entre la documentació hi figuren correus electrònics suposadament escrits per Jové i relacionats amb les instruccions donades per la família de l’exmandatari de la Generalitat a través d’uns emissaris, d’un xofer. 

Sia com vulgui, Joan Pau Miquel, que sí que ha declarat obertament, ha estat davant la batlle una mica menys d’una hora i mitja i ha exposat un relat clar i creïble, segons les fonts. La seva exposició inicial hauria durat pràcticament tres quarts d’hores i hauria anat desgranant els moments fonamentals de tota la pressió sobre BPA que s’inicia amb unes primeres advertències sobre l’accionista majoritari de l’entitat Higini Cierco. Cierco també ha acudit aquest migdia a la seu de la Justícia per lliurar una declaració escrita. A l’exconseller delegat li ha preguntat especialment l’advocat de la família Pujol a Andorra, Jean-Michel Rascagneres. 

Miquel ha explicat que durant unes quantes setmanes va ser pressionat i coaccionat especialment pel comissari Marcelino Martín-Blas i finalment li hauria facilitat una documentació que li havien fet arribar a ell, de caràcter semipúblic i sense que fos informació ni concreta ni bancària, en relació a alguns càrrecs de l’òrbita nacionalista catalana. El dirigent bancari hauria manifestat que després d’intentar-se desfer de la pressió coactiva de Martín Blas i de veure que estava sotmès a un exhaustiu seguiment i control, fet que el va espantar o com a mínim el va posar en alerta, va entendre que quan va lliurar la documentació semipública que res tenia a veure amb la família de l’expresident català el seu interlocutor a l’Hotel Villamagna de Madrid es donava per satisfet.

Com que la pressió va relaxar-se, igual com al seu dia havia dit a Cierco que ell s’encarregava d’assumir la qüestió, Miquel va informar al cap d’un temps que el ‘problema’ ja estava resolt. I l’accionista majoritari hauria entès que s’havia respost a les exigències de la policia espanyola. El conseller delegat del banc, però, mai no va explicar els detalls del cas a l’accionista majoritari fins fa unes setmanes. En seu judicial, Miquel ha explicat que després que baixés el suflé, es va tornar a preocupar, i molt, quan va aparèixer la captura de pantalla prefabricada sobre els Pujol a la premsa. 

Segons les fonts consultades, el bancari hauria afirmat que allò li va demostrar que la policia estava obstinada amb l’expresident català -ha reconegut que li constava que també s’havia buscat informació o comptes bancaris de la família a Panamà- i que, d’alguna manera o altra havien aconseguit la informació. L’angoixa de Miquel encara hauria anat a més quan el 10 de març del 2015 apareix la nota del FinCEN i allò suposa l’inici de la fi del banc. Segons els consultats, l’exdirigent de BPA és conscient llavors que havia fet una mala interpretació en relació al que ell es pensava que havia aconseguit apaivagar els ànims de Martín Blas i que això no hauria estat així atès que s’hauria fet realitat l’amenaça: si no es cooperava el banc cauria amb l’ajuda de les autoritats americanes. Era just el que estava passant.

De la seva banda, Higini Cierco ha aportat una declaració escrita i ja no ha estat sotmès a preguntes. Les parts, coneixedores d’aquesta voluntat de no declarar més enllà de per escrit, tampoc no han insistit en obtenir més detalls. Les fonts consultades no han pogut facilitar detalls de dita declaració escrita. Sí que han afirmat que Cierco es mantindria en les pressions que va rebre i en el fet que va entendre que el conseller delegat del banc, que li va dir que es feia càrrec de la qüestió, quan li va informar que el tema ja s’havia resolt, volia dir que s’havia donat resposta a les pretensions dels policies espanyols. 

Per tant, tot continua obert. I més enllà que els agents de la denominada policia patriòtica espanyola collaven de valent per tenir dades dels Pujol o de qualsevol personalitat de l’òrbita independentista catalana no hi ha massa res clar.

Imatges: Andorra Televisió

Comentaris

Trending