Surt en llibertat provisional l’exconseller de les comunitats portugueses acusat d’abusar d'un menor

David Borges va ser detingut el 25 d’abril arran de la denúncia interposada pels pares d’un noi de 14 anys amb qui va mantenir relacions que les dues parts consideren consentides

David Borges el dia que va acudir a votar com a candidat a conseller de les comunitats portugueses.
David Borges el dia que va acudir a votar com a candidat a conseller de les comunitats portugueses.
L’exconseller de les comunitats portugueses David Borges ha sortit aquest divendres del centre penitenciari de la Comella en llibertat provisional. També president de la Casa de Portugal, Borges estava empresonat des del 26 d’abril, acusat d’abusar d’un menor. El fet que la relació fos consentida i que la víctima ho hagi reiterat en més d’una ocasió hauria estat cabdal en la decisió d’alliberar-lo.

Les condicions processals exactes amb què Borges ha recobrat la llibertat no han transcendit. Però sí és clar que Borges ha deixat aquest matí de divendres el centre penitenciari, una situació que com a mínim des de la jornada d’ahir sabia que passaria. També han indicat les fonts consultades que el processat no té cap limitació en els seus moviments però sí que se li ha imposat com a mesura cautelar el fet d'haver-se de presentar un cop a la setmana a la Batllia a més d'haver d'acudir davant el batlle instructor de l'afer pel qual se l'acusa tantes vegades com calgui i sigui citat.

L’home s’hauria traslladat al seu domicili per intentar posar ordre a la seva vida i intentar recuperar la normalitat tant com sigui possible. L’exmandatari del col·lectiu portuguès hauria contactat amb persones del seu entorn poc després de deixar el centre de reclusió per informar de la seva nova situació. Diverses fonts han assegurat que David Borges, de 36 anys i una persona molt apreciada dins la comunitat portuguesa, ha tingut un notable règim de visites al centre penitenciari, situació que l’hauria ajudat a passar les hores dins la Comella. L’home va ingressar a la presó el 26 d’abril just un dia i mig després de ser detingut arran de la denúncia presentada pels pares del menor implicat en la situació, que s’hauria donat uns quants dies abans de la detenció, practicada el 25 d’abril a 3/4 d’1 del migdia.

L'home, de 36 anys, s'ha de presentar una vegada per setmana davant la Batllia i sempre que se'l requereixi per a alguna diligència

Segons les fonts consultades coneixedores del cas, un noi que ara tindria pràcticament quinze anys -catorze en el moment de la relació sexual- hauria exposat als seus progenitors, almenys a algun d’ells, que havia descobert plenament la sexualitat amb un home adult. Això va alertar els pares que van considerar adient interposar una denúncia contra Borges. Després d’unes primeres indagacions, la policia va considerar oportú practicar l’arrest i, posteriorment, posar a disposició de la Batllia el detingut.

La jutgessa que va haver d’avaluar l’afer va considerar que hi havia motius suficients com per enviar a la presó el detingut en considerar-lo autor d’un abús sexual malgrat que ja des de l’inici el menor hauria manifestat que la relació havia estat consentida. El Codi penal estableix que per sota dels 14 anys no hi ha consentiment que valgui. Qualsevol relació és delictiva. I encara que aquesta rigidesa s’aboleix a partir dels 14 anys s’han de tenir en compte llavors altres variables. 

Així, es pot considerar que el consentiment no es pot considerar vàlid si aquest s’ha atorgat mitjançant engany o si hi ha abús de poder o de confiança en el cas que l’edat entre els dos intervinents disposi un notable desequilibri, com seria el cas. Uns quants dies després de ser empresonat, Borges va redactar un escrit que va ser traslladat a la secretaria d’Estat per a les comunitats portugueses d’aquell país renunciant al càrrec que ostentava per tal que es pogués accelerar la seva substitució.

David Borges va ser escollit el setembre del 2015 conseller de les comunitats portugueses al Principat. | ARXIU

Relacionat

Renuncia al càrrec el conseller de les comunitats portugueses empresonat per abús sexual
-

Relacionat

La previsible (i malaurada) estocada de mort de la ‘Casa de Portugal’
-

Relacionat

Empresonat el responsable d’una comunitat de residents per abusar d’un menor

Comentaris

Trending