Renuncia al càrrec el conseller de les comunitats portugueses empresonat per abús sexual

Malgrat que la llei preveu que la substitució del també president de la Casa de Portugal s’hauria fet de forma automàtica, la dimissió voluntària facilita l’acceleració del procés

Comentaris

David Borges va ser escollit el setembre del 2015 conseller de les comunitats portugueses al Principat. | ARXIU
David Borges va ser escollit el setembre del 2015 conseller de les comunitats portugueses al Principat. | ARXIU
El fins ara conseller de les comunitats portugueses, David Lionel Borges, ha renunciat formalment al càrrec arran del seu empresonament per un presumpte delicte d’abús sexual a un menor. Borges va fer el pas per iniciativa pròpia per facilitar el seu relleu i que la seva substitució es demori el mínim temps possible, amb la qual cosa la institució en surti tan poc malparada com es pugui. La carta de renúncia la va transmetre ja des del centre penitenciari estant, segons que han confirmat fonts consulars.

La secretaria d’Estat de les comunitats portugueses, de la qual depèn el càrrec que Borges ocupava des del setembre del 2015, estava al corrent de la situació de qui també és president de la Casa de Portugal des de l’endemà del seu empresonament. Borges, de 36 anys, va ser detingut dimecres de la setmana passada després que els pares d’una menor d’edat el denunciessin per un suposat delicte contra la llibertat sexual. La Batllia va decretar el seu processament i internament a la presó dijous passat a darrera hora de la tarda.

David Borges va enviar des de la Comella un escrit en què deixava clar que vista la seva situació plegava i ara la secretaria d’Estat haurà de decretar des de Lisboa el relleu formal

Pel simple fet d’estar formalment acusat en un procés penal, Borges hauria estat substituït com a mínim temporalment de forma automàtica segons la legislació que regula l’organització i el funcionament del Consell de les Comunitats Portugueses, tal i com l’Altaveu va avançar dissabte. Tot i l’automatisme previst en la normativa lusitana, la renúncia voluntària accelera el procés de relleu. I la secretaria d’Estat hauria d’anunciar en breu que el suplent de Borges, José Manuel da Costa (a la fotografia petita), el succeirà en el càrrec fins a l’acabament del mandat o fins que hi hagi una resolució judicial que exculpi de l’acusació que es formula contra el fins ara conseller de les comunitats portugueses al Principat. 

José Manuel da Costa.

Da Costa té previst assumir el càrrec, segons fonts properes a la comunitat portuguesa, malgrat no tenir-ho previst ni tampoc tenir pràcticament cap vincle amb el càrrec. No obstant, és un home també prou conegut entre una part notable del col·lectiu lusità resident a Andorra. Da Costa és el president del club de futbol Penya Encarnada, històricament lligada a la Casa del Benfica.

Inicialment, el mandat dels consellers és per a quatre anys. David Borges va ser elegit -de fet era l’únic candidat- en unes eleccions celebrades el setembre del 2015. En conseqüència, a finals de l’any que ve s’haurien de celebrar nous comicis. Però el cert és que tot plegat és una incògnita. I no és fins que el ministeri d’Afers Estrangers portuguès publica el decret de convocatòria electoral que s’aclareixen els termes exactes. Hi ha hagut èpoques que els terminis es dilaten molt. En qualsevol cas, en tots els territoris on hi ha implantades comunitats portugueses aquestes eleccions es fan al mateix dia.

Diverses fonts han reconegut que la commoció, barreja de sorpresa, incredulitat i estupefacció, entre la comunitat portuguesa continua sent molt elevada. La naturalesa del delicte de què s’acusa David Borges, que assegura que es pensava que el menor amb què hauria mantingut relacions sexuals tenia ja 16 anys (quan sols en tindria uns 14) i que defensa que tot plegat va ser consentit, és “tan sensible com desagradable”, han remarcat les fonts, que temen que tot plegat pugui esquitxar de forma general la imatge del col·lectiu lusità al Principat.

Etiquetes

-

Relacionat

La previsible (i malaurada) estocada de mort de la ‘Casa de Portugal’
-

Relacionat

Empresonat el responsable d’una comunitat de residents per abusar d’un menor

Comentaris

Trending