Quatre morts en quinze anys a Andorra per meningitis B

Comentaris

Quatre morts en quinze anys a Andorra per meningitis B
Quatre morts en quinze anys a Andorra per meningitis B

En els darrers quinze anys, al Principat, hi ha hagut quatre casos mortals de meningitis. Aquesta és una de les dades que ha facilitat el ministeri de Salut en la seva resposta al conseller general socialdemòcrata Gerard Alís, que es va interessar pel subministrament de les vacunes contra la meningitis B a Andorra. La vacuna contra el meningococ B es va incloure en el calendari de vacunació obligatòria l’1 de març d’aquest any. I només per als infants nascuts a partir de l’1 de gener d’enguany.

En l’àmplia resposta donada pel ministeri que encapçala Carles Álvarez Marfany a la desena de preguntes formulades per Alís, s’explica que “a Andorra, des del 2001 fins a l’actualitat s’han diagnosticat 15 casos de malaltia meningocòccica invasiva, el darrer dels quals va ser l’any 2011”. I hi afegeix que “d’aquests casos onze van ser produïts per serogrup B, tres per serogrup C i un per serogrup 29E. D’aquests quinze casos quatre han estat mortals i tots quatre han estat causats pel serogrup B”.

El ministeri deixa clar que té l’abastiment suficient per poder vacunar tots els infants que són susceptibles de rebre les dosis corresponents. En concret, s’explica que per concurs públic internacional s’han adquirit 1.200 dosis per aquest 2016. “L’esquema de vacunació que s’estableix en el calendari és de tres dosis, administrades a les edats de dos mesos, quatre mesos i dotze mesos”. 

En la seva resposta, Salut també exposa que “en el moment en què es va plantejar la introducció de la vacuna contra el meningococ B en el calendari aquesta vacuna s’estava administrant sota prescripció mèdica amb cobertura per part de la CASS, amb una gran demanda durant els últims dotze mesos (405 vacunes administrades des de setembre a desembre del 2015, amb 373 infants que havien iniciat vacunació durant aquest període”. A més, s’explica que “aquest fet suposava una administració de la vacuna de manera indiscriminada, sense una administració sistemàtica a una edat concreta, fet que no permet obtenir una immunitat de grup, sinó que pot facilitar la creació de grups de susceptibles entre la població infantil més vulnerable”.

Comentaris

Trending