PS i Terceravia branden l’informe de la Cambra per atacar les previsions econòmiques del Govern

Pere López i Josep Pintant critiquen que el marc pressupostari 2020-23 conté expectatives massa optimistes, sobretot comparades amb els estudis de les l’organisme

Josep Pintat, durant la seva intervenció.
Josep Pintat, durant la seva intervenció.

Els líders del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, i de Terceravia, Josep Pintat, han carregat contra Govern per les previsions econòmiques, al seu entendre, poc creïbles incloses en el marc pressupostari per al període 2020-23. Tots dos han brandat contra el ministre de Finances l’informe de conjuntura presentat aquesta mateixa setmana per la Cambra de Comerç, tot remarcant que les expectatives a la baixa que presenta difereixen molt de l’optimisme i les previsions de creixement del document enviat per l’executiu al parlament.

Els dos grups de l’oposició havien presentat esmenes a la totalitat al marc pressupostari, que han estat refusades durant el ple celebrat aquest dijous. López i Pintat han desgranat els diferents motius, més enllà de la lògica majoria-oposició, que justificaven, al seu entendre, la voluntat de tombar el document. I un dels principals era, per a tots dos, el fet de considerar-lo excessivament optimista pel que fa a l’evolució de l’economia d’Andorra. I no han dubtat a recordar l’informe de la Cambra per reforçar la seva postura.

Així, des del PS, el president del grup ha recordat que el marc estima creixements “del 3,5% del PIB per cada exercici” quan, en canvi,”aquesta setmana se’ns ha presentat unes expectatives de creixement” que no hi quadren. “Vostè creu en una expansió econòmica quan els empresaris li estan dient que les perspectives són d’anar a pitjor”, ha afirmat López.

El conseller general socialdemòcrata també ha criticat altres punts del document, com ara la voluntat de seguir recorrent als beneficis d’Andorra Telecom i de FEDA o les previsions del tabac. Sobre aquestes, ha indicat que “parla de 110 milions d’ingressos anuals” quan, amb les dades de la duana fins al novembre, el 2019 ha registrat una important patacada en aquest capítol: “La previsió era de 107 milions; tot just han recaptat fins ara 92”. Per tot això, López ha considerat el marc pressupostari “com poca cosa més que un full de càlcul manipulat de forma barroera”. Això provocarà que “o hagin d’apujar impostos o retallar partides i prestacions” i “ja sabem què passa en aquests casos amb els governs de dretes”.

Per la seva banda, Pintat també ha volgut posar sobre la taula l’informe de la Cambra i l’ha comparat amb les “previsions més que optimistes” del document. “Tots els organismes internacionals apunten a una desacceleració econòmica i la Cambra ja ens alerta que l’economia perd impuls per les condicions de l’exterior i les dificultats per diversificar-se”, ha apuntat. A banda d’aquestes expectatives, el parlamentari lauredià també ha lamentat que “preveuen més de 85 milions de dèficit aquests quatre anys” i que “no veiem cap dels reptes de la investidura quantificat, cap indici de la reforma sanitària, de l’impacte de l’acord d’associació o de la reforma de les pensions”. Per això ha preguntat al Govern tripartit “quin és el seu full de ruta, quines són les seves accions i la seva quantificació”. Al seu entendre, el marc pressupostari 2020-23 “no reflecteix cap voluntat ni acció política que no sigui la de generar dèficits”.

Des del Govern, Jover s’ha defensat refermant-se en la creença que “el PIB continuarà creixent per sobre del 3%”, increment que també veu factible per a altres indicadors com el nombre d’assalariats o les importacions. Tot i això, sí que ha volgut matisar que “el marc és una eina dinàmica, que s’ha d’anar actualitzant anualment amb les dades disponibles”. És a dir, porta oberta a rectificacions en el futur, en funció de com evolucioni la situació. Per al ministre de Finances, tot i això, el marc “marca el clar compromís de Govern amb el rigor pressupostari i la sostenibilitat” i “ens dota de credibilitat davant els nostres interlocutors internacionals”. Sobre el descens d'ingressos per tabac, ha argumentat que s'ha de tenir en compte l'efecte de les setmanes de tancament de la frontera amb França.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending