Protecció de Dades i Raonador del Ciutadà, 'activats' per un presumpte accés il·lícit a una història clínica compartida

Un usuari del SAAS ha denunciat que en dues dates concretes l’informe de traçabilitat que li ha lliurat l’hospital deixa entreveure entrades que considera indegudes

-
-

L’Agència de Protecció de Dades i el Raonador del Ciutadà ja estan al corrent de la primera denúncia o queixa, segons l’argot de cada organisme, que fa un usuari del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària pel que podria ser un accés indegut o il·lícit a la seva història clínica compartida. L’home, que s’oposa a aquest format d’expedient mèdic, forma part d’un grup de persones integrades en una prova pilot que fa un seguiment reforçat en relació a la gestió dels dossiers mèdics personals.

Fa poques dates, l’home va sol·licitar pels conductes escaients l’informe de traçabilitat de la seva història entre l’1 de gener del 2019 i el 28 de gener del 2020. El SAAS li va lliurar l’estudi assegurant que no hi havia cap accés indegut. En repassar de manera detallada la informació rebuda, l’usuari en qüestió va veure que en dues dates concretes, no pas gaire llunyanes i just quan ell estava de vacances fora d’Andorra, hi havia hagut dues consultes per part d’un operador batejat com a ‘administrador privat’.

En demanar explicacions tant al SAAS com al ministeri de Salut, l’usuari no va rebre cap informació lògica, cap explicació que considerés escaient, més enllà d’explicar-li que fins d’aquí 60 dies no es podrà disposar de més dades que ajudin a aclarir aquella situació que l’afectat considera, a priori, que es pot considerar a tots els efectes com accés indegut a la seva història clínica compartida. L’home no està disposat a passar-ne ni una, menys encara quan no s’informa degudament.

Així que davant la sospita de l’entrada il·legal al seu expedient mèdic, divendres va interposar una denúncia davant l’Agència de Protecció de Dades, que haurà de dur a terme les diligències que consideri escaients per intentar aclarir la situació, i també es va posar en contacte amb el Raonador del Ciutadà que, de moment, ha obert un expedient però no es començarà a posicionar fins que es faci la deguda constatació presencial. En tot cas, els dos organismes tenen la mateixa informació.

L’home considera que el sistema que recentment s’ha posat en marxa no garanteix la privacitat ni l’anonimat de les dades tan personals i sensibles com poden ser les mèdiques i, per tant, demana que només el metge que ell triï i ningú més pugui tenir accés a la seva informació. Considera que hi ha sistemes molt més efectius i garantistes als quals el SAAS s’hauria pogut acollir amb les mateixes o menys dificultats que les que està tenint en l’actualitat.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending