Prop de 600 dones i 300 homes s’han beneficiat ja de l’ampliació de les baixes de maternitat i paternitat

La CASS va aplicar la normativa més favorable per aquells usuaris que havien iniciat el descans abans de l’entrada en vigor de les modificacions legislatives que van allargar els terminis

Una dona embarassada.
Una dona embarassada.

Gairebé 600 dones s’han beneficiat ja de l’allargament de la baixa de maternitat establerta a la Llei de Relacions Laborals, aprovada ara fa gairebé un any pel Consell General. Durant aquest període, prop de 300 homes han gaudit també del descans de paternitat també ampliat pel mateix text legal. Des de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) es va decidir atorgar la mateixa prestació als beneficiaris independentment que la baixa s’hagués iniciat amb anterioritat a l’entrada en vigor de la nova llei, el passat 1 de febrer.

Així queda de manifestat en la resposta que des de l’executiu s’ha fet a les preguntes formulades per la consellera general del Grup Parlamentari Socialdemòcrata Susanna Vela. Cal recordar que la nova normativa laboral tenia entre les seves novetats l’ampliació de les baixes en cas de tenir un fill o adoptar-ne un. Per a les mares, passava de setze a vint setmanes i, per als pares, de dos a quatre.

D’aquest allargament també es poden beneficiar les dones que siguin treballadores per compte propi fruit de la modificació de la llei de la seguretat social feta ja al gener i en vigor des del 17 de setembre del 2019. Pel que fa als pares que siguin autònoms, encara es mantenen les dues setmanes, tot i que el pressupost per al 2020 ja inclou una disposició transitòria que equiparà els seus drets amb els progenitors que siguin assalariats.  

En total, 468 dones assalariades ja han gaudit de la nova durada de la baixa per maternitat. D’aquestes, 147 havien tingut la criatura abans de l’entrada en vigor de la llei però la CASS va decidir no fer cap distinció i aplicar la normativa més favorable per “un criteri d’igualtat i de no discriminació”. Pel que fa als pares, ja han disposat de les quatre setmanes un total de 296, dels quals catorze que l’havien iniciat amb anterioritat a l’entrada en vigor del text.

A banda dels assalariats, pel que fa als autònoms també han pogut optar a les baixes de més durada. Així, un total de 21 dones i de 18 homes estan comptabilitzats a les dades, en aquest cas des de l’entrada en vigor del canvi legal el 17 de setembre. També cal sumar-ne 15 persones més (8 dones i 7 homes) que tenen la condició tant d’assalariats com de treballadors per compte propi.

Etiquetes

Comentaris

Trending