Presos amb condemna ferma demanen que se’ls deixi sortir amb control monitoritzat 

En una carta que intenten fer arribar a les institucions, recorden que la majoria són del país o hi tenen arrelament i s’ofereixen per fer tasques de voluntariat o poder-se confinar amb les famílies

-
-
Els reclusos del mòdul de penats del centre penitenciari de la Comella estan intentant fer arribar una carta a les diferents institucions del Principat sol·licitant que exceptuant aquells que hagin protagonitzat delictes de sang, violacions o casos de pedofília, se’ls pugui alliberar provisionalment sota control monitoritzat per tal de poder-se confinar amb les seves famílies o, fins i tot, poder dur a terme tasques de voluntariat.

En una missiva a la qual ha tingut accés l’Altaveu, els presos penats asseguren sentir “totalment abandonats; tenim un risc de contagi molt elevat ja que tant guàrdies com infermeres i cuiners del centre penitenciari entren i surten del centre i podrien ser portadors del virus sense saber-ho”. Recorden que hi ha molts casos asimptomàtics i expliquen que en el moment que el virus entrés a la presó “provocaria una cadena de contagis molt ràpida”. Diuen que tenen por i que més por tenen encara les seves famílies. 

En la carta expliquen que ja havien enviat un text proposant-se com a voluntaris “per ajudar de qualsevol manera que sigui possible” i que no han obtingut cap resposta. D’entrada, demanen “una suspensió provisional de les penes de presó durant el temps que duri l’Estat d’alarma al país”, que formalment no s’ha pas dictat atès que fins ara no estava regulada aquesta circumstància. Admeten que “en circumstàncies normals” la petició “seria impensable” però que ara la sol·licitud podria ser viable per aquells que viuen al país o hi tenen família.

Els interns que promouen la iniciativa afirmen que en cap cas es volen aprofitar de la situació i que s'hauria de ser molt contundent amb aquell que no respecti les pautes imposades

“Els delictes pels que estem a la presó la major part de nosaltres són delictes que en qualsevol altre país d’Europa no hauríem d’estar privats de llibertat. És ben cert que la legislació andorrana és diferent a les altres i és una cosa que acceptem en casos normals però com diem, no vivim una situació normal”. Diuen que dictar la suspensió penitenciària és una qüestió de drets humans, de seguretat dels ciutadans. I “si no es considera la suspensió de les penes de presó, demanem que es modifiqui o es substitueixi les penes de presó tant preventives com fermes per un sistema de vigilància electrònica mitjançant control monitoritzat”. 

Recorden que davant la molta gent gran que es poden veure afectats, ells es poden oferir com a voluntaris per fer tasques diverses i, atès que la majoria són joves i “tenim menys risc que ens afecti greument aquesta pandèmia”, alhora que molts tenen formació de primers auxilis feta per la Creu Roja, podrien contribuir en aquelles tasques que es consideri. Expliquen que dins del centre penitenciari, on també hi ha reclusos, afirmen, amb patologies cardio-respiratòries, hi ha un elevat risc de contagi.

Finament també deixen clar que no pretenen usar la situació d’emergència con un salconduit i manifesten que “som conscients que el fet d’intentar aprofitar-se de la crisi que estem visquen hauria de ser castigat durament amb conseqüències importants per a la persona en qüestió que quebranti les pautes imposades”.

Comentaris (7)

Trending