Preocupació per l’àmplia xarxa de contactes dels professors ‘esquitxats’ pel coronavirus

Salut espera rebre aquest dissabte els resultats de les analítiques respecte a algunes de les deu persones que són sospitoses d’haver estat contagiades

-
-
Malgrat que no hi ha una especial rellevància en la situació que presenten les persones que estan en els seus domicilis en estat d’auto-observació, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha reconegut que l’àmplia xarxa de contactes que tenen la filla i el gendre de la dona de 87 anys diagnosticada de coronavirus preocupa. De fet, són dos professors un dels quals, almenys, podria haver estat infectat, també, i seria el transmissor de la malaltia a la padrina, que evoluciona positivament.

Martínez Benazet, que ha comparegut acompanyat del ministre portaveu, Eric Jover, ha recordat “l’evolució explosiva” que el virus està tenint a Espanya i ha destacat que les mesures que s’han adoptat -tancament de comerços, d’espais públics…- i les recomanacions de romandre a casa són per aconseguir que el pic de la malaltia arribi de manera més gradual, més escalada, i d’aquesta manera es pugui evitar “el col·lapse” del sistema sanitari.

El titular de Salut ha reconegut que hores d’ara “hem de pensar que el virus està en la nostra comunitat” i per això s’ha de lluitar per aconseguir que “aquesta pandèmia passi de la millor manera possible” encara que això suposi haver de canviar hàbits, especialment els socials. Actualment hi ha deu persones sospitoses d’haver contret la malaltia, sis de les quals ingressades a domicili i quatre més aïllades de forma domiciliària. S’espera que aquest dissabte arribin els resultats d’algunes de les analítiques fetes als sospitosos.

Martínez Benazet reconeix que hores d’ara “hem de pensar que el virus està en la nostra comunitat”

Entre aquests hi ha un fill de la dona diagnosticada, que està ingressat, i la filla i el gendre, que van anar a fer escalada a l’Aneto i van coincidir amb uns ciutadans italians i que estan al seu domicili confinats. Aquests dos darrers són professors de l’Escola andorrana de batxillerat i ells sols haurien mogut aquests darrers dies 50 contactes, cap dels quals, en principi, no està donant ara per ara símptomes de la malaltia. Sempre segons l’explicat pel ministre. Altres fonts asseguren que hi hauria ingressat un estudiant de l’escola vinculada directament als docents.

En global, segons ha informat el ministre, al tomb de la diagnosticada es mouen una vuitantena de contactes, 28 de la infectada directa i els 50 esmentats de la seva filla i el seu gendre. Del fill ingressat n’hi hauria dos, de contactes. Martínez Benazet ha mantingut en catorze els professionals sanitaris que també estan aïllats per haver estat en contacte amb la dona. El ministre també s’ha referit al ciutadà vingut de Madrid i allotjat en un hotel del país que formaria part d’un grup de prop de cinquanta persones que van venir en un autocar.

L’home continua ingressat a l’hospital i avui podria conèixer el resultat de les analítiques que se li han fet. Tots els companys de viatge han hagut de fer auto-observació aquests dies i no han presentat cap anomalia. Si l’home dóna positiu, s’haurà de quedar hospitalitzat al Principat. La resta d’expedició té previst marxar aquest dissabte sigui quin sigui el resultat de les proves. Si el seu company és diagnosticat positivament, hauran de fer una quarantena al seu domicili quan arribin a lloc. En cas contrari, quedaran ‘alliberats’.

188 el nou número coronavirus

Durant la compareixença també s’ha informat que s’ha habilitat un segon telèfon directe relacionat amb el coronavirus. El 116 continua sent el telèfon habilitat per les qüestions estrictament de l’estat de salut de possibles malalts. I només són aquests, o només són per aquests casos que s’ha d’emprar aquest telèfon. Per a d’altres dubtes sobre la malaltia, des de l’impacte econòmic i les mesures adoptades a d’altres qüestions, caldrà activar el 188, que també es podrà usar des de l’estranger sota la fórmula 376301188.Primer cas de coronavirus diagnosticat a la Seu

L’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, acompanyat pel vicealcalde, Francesc Viaplana, ha informat aquest divendres de les mesures preventives que s’han dut a terme a la ciutat per evitar la propagació del Covid-19. En la seva compareixença davant dels mitjans de comunicació, Fàbrega ha informat que s’ha donat un cas positiu de coronavirus. Es tracta d’un pacient de la comarca de l’Alt Urgell, d’edat avançada, que es va diagnosticar ahir a la tarda nit, i que per una malaltia associada va ser traslladat a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. Els contactes ja estan sota vigilància epidemiològica. Aquest cas ha obligat a confinar un petit grup de professionals sanitaris al seu domicili. Aquest fet, de moment, tot i no ser fàcil, no afecta a l’activitat hospitalària. L’alcalde urgellenc ha manifestat que “l’objectiu és disminuir que es propagui el virus, per tant disminuir els contagis, i això només s’aconsegueix disminuint els contactes. Per això, es demana a tota la ciutadania  no fer vida social, o fer la vida social imprescindible. Són dies per quedar-se a casa i sortir només per als que sigui realment imprescindible”. 

Comentaris

Trending