“Preocupació” entre els partits andorrans per la inestabilitat a Espanya

Des de DA i Liberals es posa en relleu “l’exemple” donat a l’hora de pactar un govern de coalició mentre que totes les forces coincideixen a confiar en la necessitat d’un govern sòlid al país veí

Pedro Sánchez, durant la nit electoral.
Pedro Sánchez, durant la nit electoral.

Els partits polítics andorrans valoren amb certa preocupació els resultats de les eleccions espanyoles. En especial, alerten que si continua la inestabilitat i la incapacitat per formar govern, el Principat es pugui veure afectat. Des de Demòcrates i Liberals, a més, aprofiten la situació per defensar la decisió de formar un executiu de coalició.

El president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, posa en relleu que els resultats evidencien que “cada cop és més habitual que les coalicions són necessàries i que estan cada cop més presents a la vida política dels països europeus”. Amb relació a la situació a Espanya, el conseller general ‘taronja’ recorda que “s’ha votat quatre cops i tots ells han acabat sense que cap partit tingui majoria absoluta”.

Des de DA es té clar que “quan abans hi hagi govern a Espanya, millor”. Enseñat alerta que “tenim molts temes bilaterals que s’han de treballar amb un govern format” i entén que “com més capacitat tingui per afrontar els problemes del dia a dia, millor”. Així, indica que “una bona política econòmica a allà també serà bo per nosaltres”.

Des de liberals, Ferran Costa també entén que “els andorrans podem servir d’exemple”, tot recordant que “nosaltres vam ser capaços de pactar”. En canvi, al seu entendre, a Espanya “els partits no van saber llegir el mandat ciutadà del 28 d’abril, que els demanava pactes. No van ser capaços i ara ho han de fer en una situació molt pitjor”, a més, amb “la xacra de VOX”. Costa també admet inquietud perquè si es triga a conformar govern “aquesta inestabilitat ens pot afectar i es preocupant”.

Pel que fa al Partit Socialdemòcrata, el seu primer secretari, Gerard Alís, expressa la “confiança” en què “puguin assolir pactes per assegurar la governabilitat” i, d’aquesta forma, “no hi hagi conseqüències per a Andorra”. Alís també veu el punt positiu en el fet que “les forces d’esquerra segueixen sent les més votades i guanyen camí enfron de les més conservadores”.

Per la seva banda, el president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, no amaga la “preocupació” que li generen els resultats electorals al país veí, ja que “no sembla que la repetició hagi mogut de manera important l’escenari” i, per tant, “tot i que Pedro Sánchez ha guanyat no ho ha fet amb prou força”. Per això, apuntat, ara tocarà “intentar de nou l’exercici de pacte” que no es va aconseguir fa mesos. Això, alerta, inquieta perquè “es genera una inestabilitat que ens perjudica com a país des del punt de vista tant dels talls de carretera com de la manca d’un govern amb el suport d’una majoria parlamentària”.

Des de Terceravia, s’ha optat per no fer valoracions amb relació al resultat electoral a Madrid.

Etiquetes

Comentaris

Trending