Preacord per situar la nova estació elèctrica de l'Aldosa de la Massana a prop de l'abocador comunal

Comentaris

  • El Govern, FEDA i el comú ja han donat el vistiplau a la proposta de nou emplaçament feta pels veïns agrupats en una plataforma d'oposició a la ubicació inicial
  • La decisió final depèn d'uns estudis tècnics que ha de fer Nord Andorra i que determinara la viabilitat de l'indret que es planteja perquè tingui menys incidència en zones habitades

Els veïns de l’Aldosa de la Massana, juntament amb les institucions involucrades en la futura construcció d’una subestació elèctrica planejada des de fa més de dues dècades i inicialment prevista per a la zona de la Gonarda, han arribat a un principi d’acord per canviar-ne la ubicació. Si Nord Andorra, la distribuïdora energètica massanenca, ho acaba aprovant, la instal·lació de l’equipament, necessari per garantir el servei a les Valls del Nord, s’allunyarà dels nuclis habitats i se situarà molt a prop de l’actual abocador comunal.

Els contactes i les negociacions es mantenen amb certa discreció per tal que puguin anar a bon port. Els veïns que han promogut una plataforma d’oposició a la subestació elèctrica ja van admetre al seu dia que entenien que l’equipament era necessari. I que malgrat no agradar-los l’impacte que generen aquest tipus d’instal·lacions havien d’acceptar que hi siguin. Això sí, reclamaven una revisió, com a mínim, de la ubicació atès que l’estació elèctrica s’havia instal·lat situar en un lloc on fa dues dècades o més no hi havia habitatges i, en canvi, ara quedaria a tocar de nucli habitat. 

Ja fa algunes setmanes, el Govern i FEDA havien acceptat mirar de buscar un altre emplaçament o, com a mínim, estudiar una alternativa constructiva. Per exemple, fer l’estació semisoterrada. Els veïns han anat recopilant informació i fent actes de conscienciació de l’impacte que poden tenir instal·lacions com la prevista inicialment per al bosc del Bisset. En concret, el projecte planejat per a l’Aldosa ocuparia una extensió de 2000 metres quadrats, amb una llargada d'aproximadament 20 metres, una amplada  d'aproximadament 10 metres i una alçada de 16 metres. Aquesta subestació contindria dos transformadors amb la capacitat i la intenció per part de l’entitat que ho gestiona (Nord Andorra) d'implantar a l'interior més sistemes d'aquest tipus. La capacitat d'aquesta instal·lació permetria abastir i distribuir l'energia elèctrica a tota les Valls del Nord incloent-hi les pistes d’esquí.

Aquesta setmana hi ha tornat a haver una reunió entre les parts. Els promotors de la plataforma veïnal, de comú acord amb la corporació parroquial massanenca, van posar sobre la taula un nou emplaçament, que quedaria molt més allunyat dels nuclis habitats que l’inicialment previst i que és molt proper a l’abocador comunal. Els representants de FEDA i del Govern presents a la trobada ja hi van mostrar el seu acord. Nord Andorra, que serà el responsable directe de l’equipament, no ho va veure pas malament. Però el vistiplau definitiu dependrà de la viabilitat del nou indret proposat. La distribuïdora elèctrica massanenca iniciarà d’immediat els estudis tècnics pertinents per determinar si, com esperen els veïns, la zona proposada pot acollir l’estació transformadora.

Comentaris

Trending