Vives fa marxa enrere i admet ara que en els propers mesos es nomenarà el seu futur successor

L’arquebisbe i Copríncep assegura ara, dues setmanes després de dir que no calia un coadjutor, que la persona que el Vaticà designi per agafar-li el relleu haurà d’estar almenys un any al seu costat abans no es jubili

Joan-Enric Vives està de visita pastoral a la Massana.
Joan-Enric Vives està de visita pastoral a la Massana. Pilar Candel

L’arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, ha fet marxa enrere i després d’assegurar, el dia de Tots Sants, que ni havia demanat ni calia bisbe coadjutor. Ha reconegut aquest migdia, en la segona jornada de visita pastoral a la Massana, que en els propers mesos es nomenarà la persona que l’haurà de substituir al capdavant de la diòcesi i, per tant, de la prefectura de l’Estat andorrà.

Vives ha assegurat, durant la visita pastoral al comú massanenc, enmig de les cònsols Olga Molné i Eva Sansa, que el seu “anhel és fer un relleu ben fet”, i que igual com va passar amb ell i el bisbe Joan Martí Alanis, també pretén formar el seu successor. Per això ha afirmat que vist que ja ha complert els 73 anys i que la jubilació s’hauria de produir als 75, veient també que troba imprescindible que el seu recanvi estigui almenys un any al seu costat abans que “ocupi el càrrec de manera oficial”, la designació s’hauria de fer en els propers sis mesos.

Joan-Enric Vives en pregària a la Massana.

Relacionat

Vives reclama una ‘treva institucional’: “Hi ha d’haver estabilitat en els caps d’Estat”

Malgrat això, ha remarcat que haurà de ser el Papa qui faci la successió “que ell creurà convenient”. El seu parer al respecte, però, és positiu i ha tornat a rememorar el seu temps de formació, “vam estar emparellats junts i vaig poder aprendre molt d’ell i del país, de les autoritats d’aquell moment, i després vaig fer un servei més adient”. Per fer aquest pas abans s’ha de trobar una persona que sigui adient, “que entri en la fórmula de successió que sembli adequada per ser bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra”.

En aquest sentit, Joan-Enric Vives ha recordat també que el Govern haurà de ser consultat – així ho estableix el Concordat amb el Vaticà – i haurà de donar el seu parer sobre el futur cap de la diòcesi d’Urgell i, en conseqüència, cap de l’Estat andorrà. Vives ha assegurat que ja ha mantingut unes paraules amb l’actual cap de Govern, Xavier Espot, per posar-lo sobreavís del fet que aquesta decisió s’aproxima més del que s’esperava.

Pel que fa al seu canvi de parer de què va anunciar fa poc més de quinze dies, no ha indicat que ben bé sigui això. Ha reiterat la idea que “a mi em va anar bé i, per tant, si fos possible i es troba la fórmula, per part meva també es podria fer”. Ha deixat, però, la pilota en camp dels governs i del Sant Pare, “que potser em diu que esperi fins als 75, perquè molt vell i molt malalt no estic”. Tenint això en compte, per tant, s’espera que arribi a esgotar tot el temps fins a la jubilació, “i el fet de tenir un coadjutor es podria fer”.

Al llarg de la visita pastoral, Joan – Enric Vives ha acudit a diferents punts de la Massana, com les escoles infantils, i s’ha reunit amb els quarts. Les seves percepcions sobre la tasca comunal han estat positives, ja que ha demanat opinions sobre alguns dels veïns que s’ha anat trobant. A més, ha demanat poder reunir-se en un futur amb la gent gran de la parròquia. Finalment, ha oficiat la missa tradicional de Sant Iscle i Santa Victòria, patrons de la Massana.

VIVES DEMANA SUPORT ENFRONT DE LES CRÍTIQUES

Durant el seu parlament al llarg de la visita a la casa comuna massanenca, i explicant el paper de suport que han tingut els Coprínceps al llarg de la història d’Andorra, Joan – Enric Vives ha aprofitat per fer una petició. Tot i que no ha concretat quines són les crítiques que s’han fet sobre la seva persona, cal entendre que feia referència a les acusacions d’haver encobert casos de pederàstia. En aquest sentit, ha assenyalat que “enfront d’algunes crítiques molt injustes demano ajuda després d’haver defensat el país”. Ha sol·licitat, per tant, que “se’m doni un mínim de credibilitat i que si dic que una cosa no és, se’m cregui”.  

Etiquetes

Comentaris (20)

Trending