Constituït el nou Consell General i la novena legislatura dona les primeres passes

Els 28 consellers generals han jurat o promès el seu càrrec, escollint els demòcrates Carles Enseñat, síndic general, i Sanda Codina, subsíndica, mentre que Carol Puig (DA) i Mari Àngels Aché (Concòrdia) han estat escollides secretàries de sindicatura

Els 28 consellers de la nova legislatura.
Els 28 consellers de la nova legislatura. a.s.

Casa de la Vall ha acollit la sessió constitutiva del nou Consell General per la legislatura 2023-2027. Abans del jurament dels 28 consellers electes s'ha escollit el síndic i subsíndic. Només s'havia presentat una candidatura formada pels demòcrates Carles Enseñat i Sandra Codina, que han rebut 17 vots a favor i 11 en blanc. L'acte l'ha obert el conseller més gran de la parròquia de Canillo, Jordi Jordana i el més jove, que en aquest cas és Pol Bartolomé de Concòrdia.

La sessió ha començat amb les paraules de Jordi Jordana, el conseller de més edat de Canillo que ha presidit l’inici de la sessió. Ha remarcat que “des del Consell General tenim el deure de treballar el millor possible per Andorra i el compromís de respondre la confiança de la ciutadania posant per davant el bé comú i l’interès general. Avui ens posem al servei del ciutadà i junts som més forts”.

Seguidament, ha començat el procés per l’elecció del síndic i subsíndica. Només s’ha presentat una candidatura formada pels demòcrates Carles Enseñat i Sandra Codina. Ha estat una votació secreta i cada conseller general electe ha votat per separat al despatx del síndic. Carles Enseñat ha esdevingut síndic general amb 38 anys i és el segon més jove la història, convertint-se en el setè de l’era constitucional. L’acompanya com a subsíndica la també demòcrata Sandra Codina. La candidatura ha rebut 17 vots a favor i 11 vots en blanc. Acte seguit s'han escollit les secretaries de Sindicatura. La demòcrata Carol Puig ha obtingut 17 vots, mentre Mari Àngels Aché (Concòrdia), 5. Sis vots han estat eblanc (PS i Andorra Endavant).

Nova sindicatura.
Els membres de la nova sindicatura.

Després els consellers generals electes s’han posat la vestimenta tradicional amb el tricorni i el gambeto i primer ha jurat el càrrec com a síndic general, Enseñat. En aquest sentit, Jordi Jordana abans de cedir-li el lloc l’ha felicitat per l’elecció. S’ha mostrat convençut que “desenvolupareu aquesta missió representant amb dignitat el Consell General apropant-lo als ciutadans”. Li ha repassat la trajectòria familiar des de l’avi Serafí fins passant per Òscar Ribas com a cap de Govern i la seva experiència com a conseller general i president del grup parlamentari demòcrata en la passada legislatura. “Teniu experiència, qualitats personals, empatia, compromís i capacitat d’anàlisi, això augura que sereu un bon síndic”, ha exposat.

Acte seguit Enseñat ha ocupat la cadira de síndic general i ha estat el moment en què Sandra Codina ha promès el càrrec com a subsíndica general. A partir d’aquest moment, els consellers generals electes han jurat o promès acatar la Constitució. Al jurar el càrrec com a conseller general, Xavier Espot ha deixat les funcions de cap de Govern, que recauran fins al debat d’investidura en Jordi Gallardo. El mateix ha passat amb Jordi Torres i Trini Marín que han deixat de ser ministres de Turisme i Telecomunicacions i Administracions públiques, respectivament. Cal tenir en compte que un cop es confeccioni el Govern alguns dels consellers generals que han jurat avui deixaran el seu escó per incorporar-se al gabinet ministerial i esdevindran consellers els següents de la llista electoral. Alguns dels consellers generals com Cerni Escalé que serà el president del grup parlamentari de Concòrdia s'ha emocionat.

L’arc parlamentari ha quedat format per 17 consellers generals, tenint en compte que Marc Magallón d’Acció s’integrarà al grup parlamentari demòcrata. La segona força és Concòrdia, que entra per primera vegada amb cinc consellers, mentre el PS i Andorra Endavant compten amb tres parlamentaris i Ciutadans Compromesos amb dos, tot i que DA els hi acabarà cedint un conseller general perquè pugui formar grup parlamentari. 

Un cop constituït el nou parlament, s’obre un termini de vuit dies per l’elecció de cap de Govern, que es podria celebrar entre el 8 i el 9 de maig. Els candidats hauran de ser presentats per una cinquena part dels consellers generals.Mentrestant, s’obrirà un termini del 27 al 4 de maig per a la formació dels grups parlamentaris.

Comentaris (20)

Trending