Un terç dels electors catalans que han demanat poder votar ja ho ha fet

El consolat viu amb tranquil·litat i sense aglomeracions la primera jornada de dipòsit de vots a l’urna per les eleccions al Parlament de Catalunya

Dos electors acudint a les instal·lacions consolars a dipositar el vot.
Dos electors acudint a les instal·lacions consolars a dipositar el vot. Toni Solanelles

Un terç dels residents catalans al Principat que han sol·licitat poder votar als comicis al Parlament de Catalunya ja ho ha fet. Les xifres són minses, però, perquè per a les eleccions del 14-F, a priori, l’interès ha caigut molt en relació a conteses electorals anteriors. Les instal·lacions diplomàtiques espanyoles de Prat de la Creu han començat a rebre aquest dimecres electors que volen dipositar el vot a l’urna directament. Un element clau és dur tota la documentació a punt per agilitar un procés que, avui per avui, està sent molt tranquil.

Si el 2017 van ser un 30% dels residents a Andorra amb dret a vot a Catalunya els que van sol·licitar poder participar en el procés electoral (3.951 de 13.135), en aquesta ocasió els peticionaris arriben just al 10% (1.466 de 13.941). Hores d’ara, mig miler de persones deuen haver exercit el seu dret a vot, encara que la immensa majoria, uns 340, ho han fet a través de Correos. La resta, molt a poc a poc i sense generar cap mena de col·lapse, s’han desplaçat fins a la seu consolar. El cònsol general d’Espanya a Andorra, Antoni Prats, ha destacat la tranquil·litat amb què s’està duent a terme la primera jornada de votació que, ha recordat, sol ser la més intensa.

Salut ha decretat que, a diferència del que passa a Catalunya, els infectats de coronavirus no poden sortir del domicili i, per tant, si no ho han fet abans no poden votar

“El que sobretot ens ha demanat el ministeri de Salut és que si hi ha cues es formin al carrer”, ha remarcat Prats. De moment, però, no ha estat el cas. “La situació és molt manejable”, ha ressaltat el diplomàtic tot explicant que s’ha dissenyat un circuit d’entrada i sortida per les instal·lacions de l’ambaixada per garantir totes les mesures sanitàries, que inclouen el distanciament, l’ús obligatori de la mascareta o el gel de mans. En principi, i vistes les dades de sol·licitants, no es preveu que hi hagi grans aglomeracions.

Des d’aquest dimecres i fins diumenge es pot votar de manera ininterrompuda de 9 del matí a 8 de la tarda. Diumenge, l’horari de votació serà de 9 del matí a 2 de la tarda. L’elector no pot anar acompanyat a no ser que necessiti algun tipus d’assistència. Aquelles persones que estiguin infectades de coronavirus no poden sortir del seu domicili i, per tant, no poden acudir a les instal·lacions diplomàtiques a emetre el vot. Així ho ha dictaminat el ministeri de Salut, que deixa en mans del consolat espanyol la participació electoral d’aquells confinats per ser contacte estret. A Catalunya, fins i tot els malalts, poden acudir a les urnes atès que es considera el dret a sufragi un dret fonamental que ni tan sols es pot suspendre pel fet d’evitar contagis.

Per evitar possibles col·lapses, una de les coses que es demana des del consolat és que l’elector acudeixi a la seu diplomàtica-electoral amb el vot preparat. Això és, amb tota la documentació necessària. I especialment rellevant és disposar d’una fotocòpia del DNI o del passaport i, també, portar els dos certificats d’inscripció al registre del cens electoral. Un d’aquests certificats s’ha d’ajuntar en el sobre dirigit a la delegació provincial del cens electoral i l’altre per lliurar al personal del consolat.

Comentaris

Trending