La síndica general alerta dels efectes socials i econòmics de la pandèmia que caldrà afrontar

Roser Suñé repassa en la sessió parlamentària tradicional de Sant Tomàs l’activitat duta a terme durant el 2021 pel Consell General i desitja que l’any que ve porti “la represa d’un camí que la Covid va estroncar” sense entendre ni “de fronteres, ni de rics i pobres”

La síndica general, Roser Suñé, durant la seva al·locució.
La síndica general, Roser Suñé, durant la seva al·locució. Toni Solanelles

“Cal que tinguem en ment que aquesta situació afecta tot el planeta i que la solució ha de ser conjunta perquè el virus no entén de fronteres, ni de rics i pobres. Potser d’aquesta pandèmia n’hauríem d’extreure una lliçó que fa molt de temps que hauríem d’haver après.” La síndica general, Rose Suñé, ha fet una crida a la solidaritat i a sumar-se a la vacunació alhora que ha alertat dels efectes socials i econòmics que la crisi sanitària comportarà i que caldrà abordar.

El missatge forma part del discurs de la primera mandatària parlamentària durant la tradicional sessió de Sant Tomàs. Suñé ha fet una repassada a l’activitat legislativa i d’altra naturalesa duta a terme durant aquest 2021 al Consell General, novament afectat per l’impacte de la pandèmia. De fet, els representants del Govern i dels grups parlamentaris han remarcat a posteriori la convulsió que el coronavirus està generant i com ho està condicionant tot.

“Només de manera conjunta podem aconseguir minvar la duresa d’aquest flagell”, ha dit Suñé, que ha remarcat que “aquesta legislatura entrarà a la primavera en el seu quart d’any i, per tant, exigirà una valoració realista d’aquelles accions que encara podem dur a terme”. La síndica ha ressaltat -després de citar lleis com el codi de circulació o la que crea l’Institut Nacional de l’Habitatge; la modificació del marc legal electoral o la llei de la transparència- que queda feina important per fer i ha encoratjat els presents, als consellers generals, a fer un esforç per fer arribar “a bon port” els textos legislatius en curs.

foto tradicional
Foto tradicional en pandèmia a l'interior de l'hemicicle.

“Crec que hem d’exigir-nos aquesta actitud a fi que l’any 2022 sigui la represa d’un camí que la Covid va estroncar”, ha afirmat Suñé, després de pronosticar que en un any pugui felicitar “a tots plegats per la feina acomplida”. La síndica general ha exposat que “avui encara no som capaços d’avaluar les conseqüències finals que tindrà el que hem viscut”. I hi ha afegit que “veus més autoritzades que la meva ja apunten alguns elements i penso que els hem de tenir presents en les nostres anàlisis, així la reflexió sobre els efectes socials i econòmics ha d’ocupar un lloc important en les nostres valoracions”.

Com és costum, representants de totes les institucions del país han estat presents a l’hemicicle del ‘nou’ Consell General. I a ells també s’ha dirigit en algunes fases del seu discurs la síndica general. Roser Suñé, abans de citar l’assagista espanyol Sergio del Camino i de desitjar unes bones festes als presents, ha destacat la cooperació de la cambra parlamentària amb altres institucions per dur a terme iniciatives de diversa índole i ha assegurat que “les portes del Consell General restaran obertes a la societat civil sempre que les propostes s’adeqüin tant en el fons com en la forma al sentit d’un parlament”.

SATISFACCIÓ DE LA MAJORIA, ESCEPTICISME OPOSITOR

Suñé ha fet un discurs molt institucional. Sense cap marge ni a les grans adhesió -sí, una, el fet que s’ha de continuar vacunant contra la Covid i que s’ha de donar suport en aquest marc als països menys desenvolupats perquè tinguin accés a la vaccinació- però tampoc sense grans punts per al desencontre. Els representants dels grups de la majoria -el demòcrata Carles Enseñat, el liberal Marc Magallón i el ‘compromès’ Carles Naudi- han valorat molt positivament la feina feta més enllà de les ‘lleis Covid’ que han alterat una mica el rumb pretés.

Per als grups del tricorni governamental la feina ha estat molt rellevant i, d’una manera o altra, s’ha estat, òbviament, en la línia de la síndica general. “Hem d’estar moderadament satisfets”, ha indicat per exemple Naudi, mentre Enseñat o Magallón recordaven els projectes legislatius enumerats per Suñé.

La síndica general conversant amb la socialdemòcrata Susanna Vela abans d'iniciar-se la sessió.
La síndica general conversant amb la socialdemòcrata Susanna Vela abans d'iniciar-se la sessió. Toni Solanelles
Més crítics o escèptics s’han mostrat Pere López i Josep Pintat. El líder socialdemòcrata -pandèmia al marge- ha afirmat que l’activitat legislativa i la feina feta pel Govern ha estat “manifestament insuficient”. I ho ha exemplificat amb la qüestió de l’habitatge, que per al PS és i continua sent cabdal com, ha remarcat, així indiquen les enquestes. López ha lamentat que la majoria parlamentària no hagi volgut establir un pacte d’Estat sobre habitatge. O tampoc en relació amb la situació de la Justícia. El president socialdemòcrata ha afirmat que sobre l’habitatge “no hi ha hagut solucions efectives” i, al seu entendre encara pitjor, “no hi ha voluntat de fer-ho”, perquè amb decisions adoptades s’estan fomentant fins i tot escenaris que poden anar en contra. “S’està construint fins i tot massa”, ha advertit.

Més explícit encara però d’una altra forma ha estat el president de Terceravia. Josep Pintat ha lamentat que en un any marcat per la pandèmia hi hagi hagut “un cert atropellament legislatiu que posa en dubte la seguretat jurídica”.  I quan se li ha demanat quins projectes legislatius s’haurien de prioritzar a partir d’ara ha respost amb un lacònic i alhora contundent: “Cap.” Per seguidament afegir-hi: “S’han de dedicar tots els esforços a la pandèmia”, amb la qual cosa “s’haurà de plantejar quins textos toquen i quins no toquen”. Pintat ha tornat a remarcar que no és moment per tirar endavant un pacte d’Estat de salut perquè no se sap com quedarà el sistema sanitari de tocat arran de la pandèmia. A més, per qualsevol pacte, s’ha de tenir en compte els professionals. “S’ha d’anar de baix a dalt”, ha insistit.

Comentaris (7)

Trending