El repartiment de ‘cromos institucionals’ desgasta la coalició governamental

Els nomenaments al Tribunal de Comptes i a l’Agència de Protecció de Dades, que encara no té inspectors, han estat precedits per tenses reunions amb els tres grups parlamentaris fins i tot amb la participació del cap de Govern

Les reunions entre els tres grups parlamentaris han estat tenses.
Les reunions entre els tres grups parlamentaris han estat tenses. ARXIU

La quota de poder de cadascuna de les formacions que integren la coalició governamental es defensa amb ungles i dents. Fins al punt que la relació entre elles massa moments difícils arran dels darrers llocs institucionals que s’han cobert o s’han de cobrir. La voluntat inicial era desencallar la renovació de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) i de l’Agència de Protecció de Dades (APDA), però el difícil equilibri en el repartiment de cromos ha canviat lleugerament el full de ruta i ha malmès la confiança entre els grups.

 

Total, que el consell d’administració del supervisor financer continua amb dos membres en funcions més de dos anys després que haguessin de ser rellevats i, en canvi, ja hi ha solució per a un Tribunal de Comptes que encara gaudia aproximadament de mig any de marge. En certa forma, tot plegat ve per l’exigència dels liberals de col·locar sí o sí la psicòloga Resma Punjabi i per la voluntat inequívoca d’un sector demòcrata d’atorgar una cadira a la jurista Núria López. Cap de les dues tenia la destinació a l’AFA, d’aquí que el regulador financer segueixi bloquejat, encara que, a priori, més per un tema burocràtic que una altra cosa.

Núria López (esquerra) i Resma Punjabi.

Relacionat

Demòcrates ‘col·loca’ la controvertida ex-batlle Núria López al Tribunal de Comptes

Ara bé, per la resta, les reunions entre els tres grups parlamentaris han estat d’allò més tenses. La darrera setmana ha estat calenta i fins i tot el cap de Govern, Xavier Espot, ha hagut de participar en els contactes i trobades. I encara no està tot desencallat. Perquè per a l’Agència de Protecció de Dades només s’ha triat directora, la citada Punjabi, però encara falta que s’escullin els dos inspectors previstos, que també són de designació política. S’espera que en quinze dies es puguin tancar aquests dos noms, un dels quals a proposta de Ciutadans Compromesos (CC), el germà pobre de la coalició i el que més enfadat està per tot plegat.

REPARTIMENT

Els liberals feia temps que tenien mig coll avall que Punjabi passaria a dirigir l’APDA. Però de sobte va aparèixer el nom de Núria López. “És impressionant la de padrins que té aquesta dona”, han arribat a assegurar fonts properes a les negociacions hagudes, que durant alguns dies van situar l’ex-batlle i actualment secretària tècnica del comú d’Ordino al capdavant de l’organisme que fins ara només havia tingut un cap: Joan Crespo. Crespo, ja amb l’edat complerta de jubilació, va anar aguantant en funcions. Però vistes les picabaralles polítiques, el 30 de setembre va donar per liquidada la seva trajectòria professional.

El sector demòcrata liderat per Bonell que impulsava López ho feia més aviat per a l’APDA. Per dirigir-la, és clar. I Liberals volia la cadira per a Punjabi, que la troben molt qualificada per al càrrec mentre que en diversos sectors consideren que havia de ser una persona amb formació jurídica i/o econòmica la que ocupés aquest lloc

Des de llavors que a l’APDA no hi havia cap responsable i calia trobar una solució amb urgència. I liberals i demòcrates van topar per la cadira, sense tenir en compte (CC). Més que demòcrates, un sector de la formació, liderada especialment per la presidenta suplent del grup parlamentari i amiga íntima de Núria López, Mònica Bonell. També el cap de Govern té en bona consideració la jurista i, de fet, ja va participar al seu dia en tota la maniobra que va fer que López accedís a la Batllia tot conservant una plaça al comú d’Ordino que se li havia fet a mida però que mai havia consolidat perquè tampoc mai havia ocupat.

En fi, que els demòcrates que impulsaven Núria López ho feien més aviat per a l’APDA. Per dirigir-la, és clar. I Liberals volia la cadira per Resma Punjabi, que la troben molt qualificada per al càrrec mentre que en diversos sectors consideren que havia de ser una persona amb formació jurídica i/o econòmica la que ocupés aquest lloc. Després de tenses negociacions, liberals va sacrificar la seva plaça al Tribunal de Comptes donant per amortitzada una Montserrat Montes que havia estat designada quan Liberals tenia vuit consellers i amb Josep Pintat al capdavant.

Per tant, es podia entendre que el nomenament era responsabilitat de Pintat i es podia donar per tancada l’etapa de Montes a l’organisme de fiscalització. Liberals deixava aquell lloc lliure perquè la resta de companys de viatge hi situessin qui volguessin. I és aquí on va acabar encaixant Núria López, a proposta demòcrata i amb el beneplàcit liberal, però sense el suport de CC, que es quedava fora de tot arreu -més enllà que té un lloc d’inspector a l’APDA que ha de decidir a qui assigna.

Crédit Agricole ha d'emetre una certificació en relació amb Maestre.

Relacionat

La renovació de l’AFA es manté bloquejada per ‘dificultats’ amb la candidata demòcrata

Amb l’ex-batlle satisfeta al Tribunal de Comptes i un altre component -Francesc Pons, que reté la presidència- de designació demòcrata, els liberals aconseguien situar Resma Punjabi a l’APDA després d’una setmana d’àrdua negociació i tot esperant que finalment s’acabi desencallant la renovació de l’AFA on, en principi, hi torna a haver quota demòcrata i liberal i els massanencs de CC no rasquen bola. Caldrà veure en futures designacions si la sang ha arribat al riu o sols ha quedat en foc d’encenalls.

Comentaris (18)

Trending