Demòcrates ‘col·loca’ la controvertida ex-batlle Núria López al Tribunal de Comptes

En el repartiment de poder que fan les formacions de la coalició governamental es confirma que la liberal Resma Punjabi dirigirà l’Agència de Protecció de Dades

Núria López (esquerra) i Resma Punjabi.
Núria López (esquerra) i Resma Punjabi. ARXIU

Si no és en primera volta, en segona el Consell General hauria d’escollir, més aviat que tard, la jurista Núria López nova integrant del Tribunal de Comptes i, probablement, amb un important ascedent de l’organisme de fiscalització de les entitats i poders públics. Demòcrates ha presentat a darrera hora d’aquest matí la candidatura de la controvertida ex-batlle substituta per renovar de manera parcial del Tribunal de Comptes. En ‘compensació’, els liberals assumiran la direcció de l’Agència de Protecció de Dades a través de Resma Punjabi. La seva candidatura també s’ha oficialitzat aquest divendres.

El principal partit de l’arc parlamentari andorrà es vol assegurar un ferreny control del Tribunal de Comptes, que tot i estar presidit hores d’ara per una persona designada per Demòcrates, un Francesc d’Assís Pons que ja havia estat un mandat anterior com a membre de l’equip, no s’ha estat de tibar les orelles en moltes ocasions a l’administració, inclosa la central, per no fer bé les coses. Just el darrer xoc s’ha viscut els darrers dies, amb un Tribunal de Comptes que exigeix a l’AREB que entregui els comptes de la intervinguda BPA. I l’AREB, controlada clarament per DA, es fa l’orni dia sí dia també.

La jurista ha exercit els darrers mesos de secretària tècnica o tècnica jurídica, com se li vulgui dir, del comú d’Ordino, un càrrec que al seu dia se li va fer a mida però que no havia ocupat mai

En principi, i encara sense confirmació oficial, Francesc Pons continuaria de president i Núria López agafaria el lloc de Montserrat Montes, que va ser designada al seu dia pel grup liberal on també estava integrat tant CC com Terceravia. Demòcrates tindrà ara dos membres amb Pons i López, que faran equip amb Carles Sansa, nomenat al seu dia pels socialdemòcrates. Pons i Sansa seran renovats pels seus respectius designadors. Per ser aprovada com a membre de l’organisme, la candidata demòcrata -juntament amb els altres membres de la candidatura- hauria d’obtenir dos terços dels vots totals de la cambra parlamentària en primera volta i només majoria en segona votació. Així que la seva elecció està garantida.

Núria López ha exercit els darrers mesos de secretària tècnica o tècnica jurídica, com se li vulgui dir, del comú d’Ordino, un càrrec que al seu dia se li va fer a mida però que no havia ocupat mai perquè escollit Ventura Espot cònsol ordinenc va ‘saltar’ a la secretaria general del comú de Canillo on ha teixit els contactes que li han valgut tant per fer el seu pas per l’administració de Justícia malgrat després generar-hi un important enrenou i, ara, situar-se més que previsiblement al Tribunal de Comptes.

El Superior ha desestimat les pretensions de la batlle substituta Núria López.

Relacionat

El Superior tomba les pretensions de Núria López d’obtenir una plaça de batlle per la via directa

López va intentar en diverses ocasions accedir a la judicatura i sempre se’n va quedar a les portes. Però va quedar en reserva com a substituta i per aquesta via es va convertir temporalment en batlle a principi del 2019. S’hi va estar, en xifres rodones, un any i mig, mantenint un pols amb el Consell Superior de la Justícia quan li va denegar una plaça que pretenia obtenir per la via directa. Els propis tribunals -que van tocar el crostó a López perquè va enviar un detingut a la presó sense ni tan sols haver redactat i menys encara notificat l’aute corresponent- li van haver de recordar que un batlle substitut té un mandat limitat en el temps i que no serveix per consolidar cap dret.

Després de posar en escac la Justícia i de convertir-se en la gota que va fer vessar el vas de la paciència del jutges de primera instància, que van posar el crit al cel per la situació que vivia la Batllia, una vegada va quedar clar que la seva demanda per consolidar la plaça no tirava endavant, Núria López va estar un temps de baixa laboral i fins i tot va fer algun intent per aspirar a fiscal adjunta. Finalment es va incorporar al gabinet jurídic del comú d’Ordino, on tenia una plaça que va consolidar de manera exprés setmanes abans d’iniciar la seva carrera judicial.

EQUILIBRIS

En el repartiment de les quotes de poder entre les formacions que constitueixen la coalició governamental, si els Demòcrates s’assignen la plaça primera del Tribunal de Comptes, els liberals es queden, com ja havia avançat l’Altaveu, la direcció de l’Agència de Protecció de Dades (APDA). Ja fa uns quants dies que aquest organisme, també a l’aixopluc del Consell General, està sense cap. L’única persona que fins ara havia ocupat aquest càrrec, Joan Crespo, es va jubilar a principi de setembre. I ara toca buscar-li recanvi.

Resma Punjabi està implicada en diversos projectes o organitzacions.

Relacionat

Una psicòloga i educadora tècnica de l’AQUA es perfila com a futura cap de Protecció de Dades

Si la cambra parlamentària no hi diu el contrari, serà la psicòloga i educadora tècnica de l’AQUA Resma Punjabi qui assumeixi el màxim càrrec dins de l’APDA. La candidatura que s’ha presentat aquest migdia hauria d’incloure també un parell d’inspectors, que són també de designació política, però de moment no s'han tancat. Després l’equip de Protecció de Dades es completa amb administratius que són, aquests sí, treballadors de l’administració sense significació política.

Comentaris (30)

Trending