Punt final a la legislatura entre retrets i agraïments

L’oposició vota en contra del pressupost per al 2023 alertant el Govern i els grups que li donen suport que l’eufòria amb què han defensat la previsió comptable no s’adiu amb les dificultats que viu la ciutadania

Foto de família al final de la sessió.
Foto de família al final de la sessió. CONSELL GENERAL

El treball parlamentari ha tocat a la seva fi. Els consellers generals esperen la campana del cap de Govern, Xavier Espot, que ha admès sentir-se pressionat per les indirectes d’uns i les directes -per exemple del líder del PS, Pere López- d’altres. La darrera sessió plenària al Consell General ha servit perquè s’aprovés un pressupost que evidencia dues realitats: l’optimisme del Govern i els grups que li han fet suport i l’alerta i el vot negatiu dels diferents representants de l’oposició en relació amb una eufòria que no només no veuen sinó que troben perillosa. Retrets i agraïments per acabar.

Malgrat que el debat del pressupost, sempre que hi ha una (o diverses) esmena a la totalitat, sol tenir la seva discussió més agra quan s’analitza dita esmena, el fet que fos aquesta la darrera jornada de la legislatura ha restat força a tot plegat. Qui més qui menys, esperava ja més el final de la tasca parlamentària que no pas una altra cosa. Durant la sessió, tots els intervinents han fet referència al final de la legislatura. Qui més qui menys -Carles Naudi ho ha fet amb noms i cognoms- ha agraït la tasca de companys o d’adversaris. De funcionaris, d’assessors.

Naudi n’ha parlat, Josep Pintat també. Pere López ha reclamat la data electoral a Espot i Xavier Espot s’ha tret les puces de sobre alhora que algun agraïment ha deixat caure i fins i tot una petita picada d’ullet al líder de Terceravia ha deixat anar. Al final de la sessió hi ha hagut fotos de família i abraçades. Els contactes per les aliances electorals o la confecció de llistes van a marxes forçades. Però el comiat oficial l’ha fet la síndica general, que també ha rebut elogis, per exemple del cap de Govern. Roser Suñé ha sorprès en certa mesura vestint corbata per tancar la legislatura. Les seves paraules, per bé, no han sorprès.

carles enseñat
Carles Enseñat a l'hemicicle.

La síndica general, que ha donat les gràcies a tots i cadascun dels portaveus parlamentaris en representació de la resta de consellers generals, ha agraït haver “sabut trobar punts d’acord davant situacions que no hauríem pensat mai que hauríem hagut de viure”. Es referia, és clar, a la pandèmia, que ha estat citada en els balanços per tots plegats. Suñé ha agraït “tots els esforços i complicitats que haguem pogut teixir”. La síndica general també ha mostrat el seu agraïment a les persones que han format part de la Sindicatura: “Heu estat un punt fonamental.”

PRESSUPOST

Prèviament, i després de set punts gairebé de tràmit, s’ha debatut el pressupost que ha evidenciat dues maneres diferents de veure sinó la situació ciutadana sí les xifres. Els números. Tot optimisme en la bancada governamental (fins al punt que el president del grup demòcrata, Carles Enseñat, ha arribat a dir que “estem en una situació fins i tot millor que abans de la pandèmia”) i alertes per part de l’oposició. Carine Montaner ha parlat de “gestió pèssima”, Pere López ha afirmat que “el model ha fracassat” i Josep Pintat ha advertit que els especialistes en mercats financers quan hi ha una recuperació molt ràpida i sobtada “d’aquesta eufòria en diuen el rebot del gat mort”.

El pressupost per al 2023 tira endavant amb el suport de la majoria parlamentària i els vots en contra de la resta. Demòcrates, Acció (i els Liberals per omissió) i Ciutadans Compromesos han fet seu el discurs del ministre de Finances, César Marquina, que ha fet la defensa pressupostària -sense gaire força però sí destacant les grans consecucions i, fonamentalment, les xifres que de poc depenen realment de l’acció governamental.

pintat alis
Oliver Alís i Josep Pintat abans d'iniciar la sessió.

El ciutadà compromès Carles Naudi és qui més ha elogiat la tasca feta pels funcionaris del departament de Finances i com la resta de companya de la majoria parlamentària ha ressaltat la recuperació econòmica del país. El president del grup independent Ferran Costa ha deixat dit, en referència al PS, que “potser alguns voldrien una situació desastrosa”, però evidentment ha defensat que no és així. I en l’així, qui més vehement ha estat, segurament, ha estat el demòcrata Carles Enseñat.

El president del grup majoritari ha assegurat que el 2023 “l’Estat és més sòlid i resilient” que abans de la Covid, i que va “a més velocitat que el 2019”. I que s’ha estat capaç d’avançar dos anys la recuperació econòmica que es preveia enmig de la crisi sanitària. Enseñat, com Costa, han assegurat que el pressupost per aquest exercici, el que s’ha aprovat aquest dimarts, “aposta clarament pels pilars de l’Estat del benestar”. I el representant d’Acció ha assegurat que estan content que així sia.

L’OPOSICIÓ

És evident que la mirada de la majoria diferia moltíssim respecte de la de l’oposició. El socialdemòcrata Pere López ha lamentat que el Govern i la majoria hagin elaborat una previsió pressupostària “més pensant amb enlluernar-se amb el capital vingut de fora que no pas amb les persones que viuen i treballen al país”. El líder socialdemòcrata, que ha deixat clar que els errors i excessos són tots atribuïbles a la majoria governamental, ha lamentat que “no hi ha hagut ni una sola reunió entre el Govern i el PS per parlar de la qüestió de l’habitatge”.

pere lopez al consell
Pere López dirigent-se al plenar des de l'atri.

Pere López ha afirmat que “no podem continuar amb més pèrdua de poder adquisitiu, amb més inflació, amb més dificultats per accedir a l’habitatge, amb més complicacions per als treballadors, per a les autònoms o les empreses” i ha assegurat que el pressupost avalat per la majoria tripartida, o quadripartida, “no dona resposta a les necessitats” de la ciutadania. Fa o no fa, ha vingut a dir el mateix que Montaner i Pintat. O Pintat i Montaner han mantingut, almenys en part, una part, valgui la redundància, del discurs socialdemòcrata.

Pintat ha lamentat les xifres a partir de les quals el Govern ha elaborat un pressupost que considera molt difícil d’executar en un exercici que es mourà a cavall de dues conteses electorals. El líder de Terceravia ha fet una intervenció inicialment curta per deixar clar l’oposició de la formació als comptes. Però després s’ha esplaiat una mica més per mirar de posar fre a l’eufòria de la majoria i per recordar-li que “el deute és el deute” i que si es deuen calés, se’n deuen, es miri com es miri.

Comentaris (11)

Trending