El PS recull amb matisos els pactes d’Estat d’Espot i evidencia una major proximitat amb Escalé

Judith Salazar alerta el líder demòcrata que la proposta de la CASS no pot ser el punt de partida del treball per reformar les pensions i al de Concòrdia que no comparteixen l’anàlisi sobre la situació del sistema de jubilació

Judith Salazar, durant la seva intervenció.
Judith Salazar, durant la seva intervenció. PS

El grup parlamentari socialdemòcrata està disposat a recollir el guant dels dos pactes d’Estat proposats per Xavier Espot durant el debat d’investidura: Unió Europea i pensions. Això sí, amb certs matisos. Així ho ha apuntat la seva presidenta, Judith Salazar, que en el segon cas ha exigit que qui piloti la reforma del sistema sigui el Consell General i ha alertat que no comparteixen que el punt de partida hagi de ser la proposta de la CASS. Durant la intervenció, també ha posat en relleu que els uneixen moltes més coses de les que els separen de Concòrdia. Entre les segones, la diagnosi, justament, sobre l’estat de les finances de la seguretat social.

En el discurs, Salazar no ha revelat el sentit del vot dels tres consellers socialdemòcrates. Tot i això, no ha amagat que se senten més propers a Concòrdia que no pas a Demòcrates. Ara bé, això no impedeix estar disposats a participar en els pactes d’Estat proposats pel líder ‘taronja’, de qui no ha tingut problemes a admetre que serà el proper cap de Govern. Això sí, posant en relleu que hi acudiran amb postures diferenciades.

“El que ens separa és menys del que ens apropa”, ha afirmat Salazar sobre Concòrdia, tot desgranant una sèrie de llocs comuns, com ara la defensa d’un creixement sostenible, la necessitat d’una reforma del sistema electoral o l’avortament

Així, en el primer cas (Europa), ha celebrat que “s’hagi reconegut que hi ha coses que no es van fer bé amb l’anterior acord” i ha avançat que “si som capaços de reconduir-los, lògicament ens hi trobaran”, ja que “som absolutament favorables a l’acord d’associació i entenen que cal fer un front comú”. Tot i això, ha posat matisos, com ara la necessitat de mantenir el sistema de quotes, defensar amb ungles i dents el manteniment del monopoli d’Andorra Telecom i l’ús del català per part dels professionals liberals. També ha advertit que “cal més pedagogia i un procés de decisió compartida i més vehemència a l’hora de defensar els interessos d’Andorra”.

Sobre la reforma de les pensions, s’ha mostrat més crítica. “Comencem malament”, ha lamentat, tot advertint que “la proposta de la CASS que Demòcrates es fa seva no és l’estadi en què vam deixar els treballs de la comissió parlamentària creada a l’efecte”. Per això, ha avisat que “si volem ser curosos amb el repartiment dels poders del sistema, la centralitat de la reforma ha de sortir del Consell i Govern l’ha d’assumir”. I ha posat en relleu que “trobar consensos serà el que la faci estable i perdurable”.

Justament, aquest repte és un dels punts on ha constatat més divergències amb Concòrdia. Especialment, per l’anàlisi feta per Escalé dels compromisos contrets per la CASS. “Evoquen una foto fixa entre els compromisos concrets i els estocs que tenim. Això és pervers. La CASS no és un organisme que en un moment donat hagi de satisfer tots els seus compromisos sinó un sistema sostingut en el temps i els ha d’anar complint de forma progressiva”, ha comentat Salazar, que ha volgut posar en relleu que “malgrat els anuncis de desastre, els fons de reserva cada cop creixen més”. Sí que ha reconegut, però, que “cal actuar, hi ha el baby boom i hem de contenir el defecte de sobrepoblació jubilada, però també fugir de discursos més catastrofistes”.

Malgrat aquest punt i també certes divergències sobre el procés d’acostament a Europa, la presidenta del grup socialdemòcrata no ha amagat una certa complicitat amb la formació liderada per Cerni Escalé. “El que ens separa és menys del que ens apropa”, ha afirmat. I ha desgranat tota una sèrie de llocs comuns, com ara la defensa d’un creixement sostenible, la necessitat d’una reforma del sistema electoral o l’avortament. Sobre aquest darrer afer, ja dirigint-se a Espot, ha alertat que “l’arquitectura institucional no pot inferir en la sobirania del poble andorrà per prendre decisions”.

També al líder demòcrata ha avisat que la solució de l’habitatge implica lligar les actuacions que es facin a permetre que la gent hi pugui accedir a “un preu assequible” tot admeten que, ara mateix, hi ha una diferència important a l’hora de definir aquest concepte. També ha reclamat “fer alguna cosa amb els salaris” perquè “cada cop costa més viure i perdem atractiu com a plaça laboral”. Vinculat a això, ha reconegut l’escassa impregnació dels sindicats al sector privat, però ha reclamat a Espot “què fem perquè això deixi de ser així”, tot argumentant que “el Consell Econòmic i Social ara mateix no respon a la funció de ser un mecanisme on sindicats, patronals i Govern es trobin i arribin a enteses”.

Comentaris

Trending