El PS promou un espai de reflexió al voltant de la Constitució

Organitza un cicle de xerrades amb experts per compartir idees amb la societat civil amb motiu dels 30 anys de la seva aprovació

Comentaris

Pere López i Gerard Alís, durant la presentació d'aquest dijous.
Pere López i Gerard Alís, durant la presentació d'aquest dijous. PS

El PS ha presentat aquest dijous al Teatre Comunal d’Andorra la Vella, la sèrie de taules rodones ’30 anys de Constitució, mirant cap al futur’.  L’acte ha anat a càrrec dels dirigents socialdemòcrates, Pere López i Gerard Alís.

Pere López  diu que està dirigit al conjunt de la ciutadania. “Vol ser un espai de reflexió que ell PS promou però que comptarà amb una àmplia participació de la societat civil andorrana i d’experts internacionals. Un espai on compartir idees”. Es recordarà la transcendència de l’aprovació de la Constitució el 14 de març de 1993 i en paral·lel, es farà una mirada cap al futur. “Hi ha moltes qüestions que han de ser reflexionades”, ha indicat López qui ha recordat “el gran avenç que va portar la Constitució”.

Les conferències es duran a terme en diferents parròquies i s’ha triat per a la presentació l’escenari del Teatre Comunal i no la seu del  PS per mostrar la voluntat que sigui un espai obert a tothom. Les xerrades tindran una durada limitada i s’iniciaran a dos quarts de vuit. Serà un format de conversa moderat per la periodista Noemí Rodríguez.

Gerard Alís ha indicat que les temàtiques s’agruparan en sis blocs i s’iniciaran la setmana vinent. A la primera sessió es parlarà del que va suposar i que va aportar la Constitució, amb la presència de Pere Vilanova i Maria Nazzaro, qui exposarà la visió de la Carta Magna des
d’una perspectiva de joventut, donant veu així a aquells joves que no van poder participar en la votació del referèndum constitucional. La segona sessió estarà dedicada a l’habitatge i l’encaix constitucional. La xerrada anirà a càrrec de Marc Vila, Raonador del Ciutadà. Es farà al Teatre de les Fontetes de la Massana, el 8 de juny.

La voluntat és que la resta de debats girin al voltant de la transició ecològica i el futur, i el model econòmic

El 5 de juliol, el cicle arribarà al Centre Cultural i de Congressos Lauredià (CCCL).  L’estructura institucional i la justícia seran altres temes de reflexió que des del PS es considera que provoquen un cert neguit entre la població. La voluntat és que la resta de debats girin al voltant de la transició ecològica i el futur ,i el model econòmic, on es tractarà la millora de la protecció de l’entorn i com defensar el creixement sostenible; el sistema electoral i la nacionalitat, amb la voluntat de debatre sobre com facilitar una integració millor de la immigració i com anar cap a un sistema electoral més representatiu que fomenti la participació ciutadana; la necessitat d’un poder judicial independent i les recomanacions del GRECO vers la Constitució actual; i l’estructura institucional amb la voluntat d’analitzar els seus criteris de sostenibilitat i d’efectivitat.

Pere López ha afegit que el referèndum de la Constitució va comptar amb la votació favorable d’unes 5.000 persones però que ara el cens electoral ha augmentat considerablement. D’aquestes trobades es farà un document final que faci reflexionar sobre una futura reforma constitucional. “Volem que sigui la ciutadania amb els experts que de manera conjunta facin aquesta reflexió. Volem que sigui un debat de la societat”, ha conclòs López.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending