El PS posa ‘punt final’ a la seva participació en l’acord polític per les negociacions amb la UE

El partit socialdemòcrata abandona el pacte i remarca el procés no s’està duent com caldria, a més de denotar una manca de confiança, lleialtat i transparència

Pere López i Gerard Alís durant l'anunci.
Pere López i Gerard Alís durant l'anunci.

El Partit Socialdemòcrata ha anunciat aquest dimarts que trenca el seu pacte polític amb el Govern per les negociacions amb la Unió Europea de cara a un futur Acord d’Associació. Entre els nombrosos motius pels quals s’ha pres la decisió, s’ha destacat que el procés no s’està duent a terme de forma correcta, així com una manca important de confiança, lleialtat i transparència per part de la majoria. Així i tot, s’ha remarcat que la posició de la formació no canvia la seva posició ni la seva proposta política al respecte.

“Posem punt final a la participació en l’acord polític per les negociacions amb la Unió Europea”, ha anunciat el president socialdemòcrata, Pere López. D’aquesta manera, deixaran de formar part, en certa forma, d’aquest procés que s’està duent a terme. Tot i que s’ha destacat que no s’està d’acord amb la forma, tampoc el contingut acaba de convèncer al PS. “Hi ha coses que encara no estan tancades, però el contingut final pensem que no seria prou bo”, ha assegurat López, “hi ha molts aspectes importants on no hi ha hagut un veritable debat i pensem que no és un bon acord”.

D’altra banda, la forma no acaba tampoc de convèncer al PS. López ha explicat que consideren que la negociació no s’està duent bé i que, sobretot, “el cap negociador no té un perfil adequat per a un procés d’aquestes característiques”. Així, s’ha criticat la figura que actualment ocupa el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba. A més, s’ha afirmat que les patronals, els sindicats i els agents econòmics del país “no s’ha donat el paper actiu que era necessari”. La pedagogia que s’està duent a terme, “no s’està fent, i s’estan generant reticències importants degut a la manca de transparència”.

En aquest sentit, López ha remarcat que “el Govern i el cap de Govern han estat molt lluny de la lleialtat mostrada pel PS, que no ha estat corresposta”. S’ha remarcat, sobretot, l’existència de documentació que s’ha ocultat, com informes per part de França o per part del Banco de España. “Hem perdut la confiança, perquè no és feina nostra rastrejar totes les comunicacions que no se’ns han informat”, ha indicat López.

La decisió ha arribat en un moment que pot generar dubtes, sobretot amb un canvi de legislatura a pocs mesos. Malgrat això, el primer secretari socialdemòcrata, Gerard Alís, ha remarcat que hi ha molts aspectes que no es comparteixen, “no es pot defensar una cosa que ja ve desvirtuada”. A més, López ha defensat que alguns punts passaran a tractar-se després de les eleccions, “i la nostra decisió no afecta en res”. Ha estat, més aviat, un toc d’atenció “de com s’estan fent les coses, per marcar i demanar una composició diferent de l’equip negociador, unes altres actituds i aptituds i un estil diferent”.

Bàsicament, el que PS ha exposat que es busca és “explicar certes coses tal com són perquè els ciutadans es puguin configurar la seva posició”. En aquest sentit, Alís ha assenyalat que des del Govern s’està treballant, en certa manera, amb una política de la por, sota l’avís que si l’Acord d’Associació no es duu a terme serà negatiu per a Andorra. Bàsicament, es té cert temor que, en cas de tenir un referèndum, el resultat sigui negatiu. “Pensem que el discurs que nosaltres hem percebut també ha arribat a la majoria, però la por no és la solució”, ha remarcat Alís.

A grans trets, López i Alís han assegurat que aquesta decisió no canvia la seva posició al respecte. “Seguim creient que és necessari trobar l’encaix d’Andorra a Europa i que cal seguir treballant”, ha remarcat Alís, “per aquest motiu vam firmar l’acord en un primer moment”. Ara, però, segons López, “és el moment per recuperar la confiança d’empresaris i la ciutadania, i per defensar els seus interessos”.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending