PS i majoria s'enfronten pel ‘copiar i enganxar’ en el textos legislatius

Naudi critica que s'hagi pogut fer en les reserves d'esmena del règim sancionador de la llei de transparència i Salazar diu que la majoria agafa paràgrafs de la viquipèdia

Comentaris

Judith Salazar i al fons Carine Montaner, dues de les protagonistes al debat d'aquest divendres.
Judith Salazar i al fons Carine Montaner, dues de les protagonistes al debat d'aquest divendres. PS

El debat al Consell General sobre les reserves d'esmena sobre el règim sancionador i la votació del conjunt de la llei ha derivat en un enfrontament entre el PS (Judith Salazar) i la majoria (Carles Naudi) pel ‘copiar i enganxar’ en el textos legislatius. Naudi ha dit que el PS ha copiat el règim sancionador català i Salazar ha afirmat que la majoria copia paràgrafs de la viquipèdia. Carine Montaner també hi ha volgut dir la seva afirmant que "quin mal hi ha en inspirar-se en altres legislacions".

El ‘copiar i enganxar’ ha tornat a protagonitzar una sessió de consell després de l'afer del plagi de Pere López (PS) en el debat d'orientació política. Aquesta vegada ha estat en la la segona part de la llei de transparència i accés a la informació pública, que es va començar a analitzar aquest dijous i que ha continuat divendres. El tema ha estat l'esmena sobre el règim sancionador que ha presentat  la socialdemòcrata Judith Salazar.

Ha destapat la caixa dels trons, Carles Naudi (Ciutadans Compromesos) afirmant que el règim sancionador era una còpia del text català tot recordant que "venim d’un debat d’orientació on es fa un copiar-enganxar d’un programa de Más Madrid", i Salazar ha replicat assegurant que la majoria copia paragràfs de la viquipèdia per les seves propostes legislatives. En aquest moment ha aparegut en escena la consellera no adscrita, Carine Montaner per opinar que "no hi ha cap mal en inspirar-se en altres legislacions", mentre que Naudi ha indicat que "inspirar-se és saníssim però copiar i enganxar no m'agrada".

Espot en una rèplica a Montaner: "no penso entrar ni un minut a respondre a la demagogia i el populisme"

En aquest punt, s'ha afegit al debat, la demòcrata Mònica Bonell per acusar Montaner de no participar en cap reunió de la comissió. La consellera no adscrita ha respost que "vostès no han de donar lliçons a ningú. Jo estic a la comissió de Salut, no tinc temps per anar-hi a totes les comissions". Després d'aquesta intervenció, el cap de Govern, Xavier Espot ha contestat que no pensava "entrar ni un minut a respondre a la demagògia i el populisme". En la votació s'han desestimat per majoria tres de les reserves d'esmena. En un altre punt, la consellera del PS, Susanna Vela ha subratllat que la llei de transparència i accés a la informació "ha d'introduir tots els elements per a una nova relació entre les administracions públiques i la ciutadania". Parlem d'obertura, participació, eficàcia i coherència".

Ha lamentat, però que no es fiscalitzi els Coprínceps, que no es resolgui l'accés a la documentació històrica generada pels caps d'Estat, ni a la informació de l'Autoritat Financera Andorra. També s'ha mostrat crític, Joan Carles Camp (Terceravia) en no compartir la regulació conjunta d'informació pública, reservada i transparència.  Ha manifestat que la llei de participació ciutadana s'ha entrat "per la porta del darrere" i ha demanat si s'ha parlat amb els comuns.

La majoria afirma que és un dia històric amb l'aprovació de la llei de transparència

Després dels comentaris, de l'oposició, Mònica Bònell ha dit que "és un dia històric amb l'aprovació del text", i ha agraït la tasca feta per la també consellera demòcrata Maria Martisella, absent de l'hemicicle per estar malalta de coronavirus". Ha conclòs que "la llei és fonamental i està cridada a ser un punt d'inflexió en transparència, informació pública i govern obert". El text s'ha aprovat però abans, Espot ha declarat en la tònica de Bonell, que "és un dia històric perquè aquesta proposició de llei també dignifica la tasca política i institucional". "La gran majoria dels responsables polítics intentem fer les coses amb honestedat i de la millor manera possible".

Comentaris (1)

Trending