El PS denuncia que el Govern incompleix de forma sistemàtica els acords del Consell General

Els socialdemòcrates evoquen la responsabilitat política i admeten que s’hauran de buscar fórmules per tocar el crostó a “una manera de fer de la coalició conservadora”

Una imatge de la compareixença telemàtica amb Pere López i Judith Salazar.
Una imatge de la compareixença telemàtica amb Pere López i Judith Salazar.

Els parlamentaris socialdemòcrates Pere López i Judith Salazar han denunciat la “manera de fer” de la coalició governamental, i ja abans de Demòcrates, de no respectar els “compromisos” que s’adopten al Consell General. López i Salazar han exigit al Govern “que respongui als compromisos que adquireix en seu parlamentària” i ha evocat a la responsabilitat política que s’ha d’exigir als governants que incompleixen alhora que han admès que caldrà buscar fórmules per ‘sancionar’ aquells que no segueixin els terminis pactats.

Els consellers del Partit Socialdemòcrata (PS) han comparegut per anunciar dues iniciatives de control al Govern -pregunta oral, demanda escrita- que tenen a veure amb compromisos adquirits per l’executiu: anar avançar en la ratificació d’articles de la Carta Social o fer un estudi sobre la rebaixa de les tarifes de FEDA i Andorra Telecom en aquells paquets més bàsics. Ni s’han firmat gaire més articles des del 2004 cap aquí tot i que n’hi ha que es compleixen, segons Salazar, ni se sap res de l’estudi que fins i tot els grups de la majoria van acordar que s’havia de fer, tal i com ha recordat López.

Durant la compareixença han anat sorgint altres qüestions que no s’han respectat. Ni tan sols s’informa en quin estadi es troben determinats estudis o informes sol·licitats -que és el que es demana concretament tant pel que fa a les tarifes de les parapúbliques com a la ratificació progressiva de la Carta Social- o fins i tot hi ha moltíssimes lleis que calia desplegar per reglament i que aquests ni hi són ni se’ls espera. Pere López ha reconegut que la denúncia del PS  “té un component de provocació”, però que la ciutadania ha de saber dels incompliments que es donen de manera sistemàtica.

“La meva sensació és que es voten les coses per quedar bé”, que hi ha propostes de l’oposició “lògiques i raonables” a les quals se’ls dóna suport des de la majoria però que l’executiu no les considera “un compromís i queden en un calaix”, lamenta Pere López

López considera “molt trist i molt poc democràtic” que no es respectin acords que esdevenen “una obligació”, fins i tot amb iniciatives que han tingut el suport dels grups parlamentaris que fan costat al Govern. “La meva sensació és que es voten les coses per quedar bé”, que hi ha propostes de l’oposició “lògiques i raonables” a les quals se’ls dóna suport des de la majoria però que l’executiu no les considera “un compromís i queden en un calaix”.

Salazar ha explicat que qüestions com aquestes, les de no complir allò que s’acorda, contribueixen a la desafecció política i, per tant, cal fer accions per “recuperar la credibilitat política”. La consellera socialdemòcrata, a preguntes dels periodistes, ha deixat clar que l’executiu no es pot recolzar en cap cas en la pandèmia per justificar retards o incompliments. “La Covid no pot anul·lar ni els compromisos ni la gestió del Govern”. Alhora, ha deixat clar també la parlamentària, “la Covid ha escenificat una sèrie de febleses” que, justament, es podrien resoldre amb anticipació i no pas amb retards.

Els dos consellers consideren el comportament de la majoria de “deixadesa” i han admès que cal buscar-hi solucions més enllà que els ciutadans, en els processos electorals, ‘sancionin’ a l’urna els polítics que no respectin els acords o no compleixin el mandat legislatiu. “Cal començar a exigir i aplicar la responsabilitat política”, ha afirmat Pere López, que hi ha afegit que “alguna cosa caldrà fer” i que en relació amb el Tribunal de Comptes de “forma incipient” ja s’hi ha començat a treballar.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending