El PS demana la destitució del director general de la ràdio i la televisió públiques

Els socialdemòcrates trameten a Espot una carta on lamenten que RTVA “menysté” la formació tot i reconèixer “la professionalitat del personal”, que viu fa mesos en un clima de tensió laboral accentuada

El director general d'RTVA, Xavier Mujal, en la presentació d'un dels projectes que ha fet enutjar el PS.
El director general d'RTVA, Xavier Mujal, en la presentació d'un dels projectes que ha fet enutjar el PS. ARXIU / SFGA

El Partit Socialdemòcrata (PS) ha sol·licitat al cap de Govern, Xavier Espot, que destitueixi el director general de la ràdio i la televisió públiques, Xavier Mujal, en considerar que les cadenes estatals “menystenen” la formació política que lidera Pere López. Els socialdemòcrates van enviar fa unes setmanes a Espot una missiva on lamenten el “biaix comunicatiu” que al seu entendre hauria adoptat RTVA i que seria atribuïble a “instruccions de caràcter polític”. D’aquí una petició que des de Prat de la Creu no hauria tingut, almenys per ara, cap resposta.

En la demanda els socialdemòcrates deixen clar que la “professionalitat del personal” és “indubtable”. La sol·licitud, però, ha arribat just en uns moments de molta tensió i malestar intern, especialment entre els professionals que porten més anys a la casa. De fet, els darrers temps hi ha hagut algunes baixes significatives a la plantilla moltes d’elles lligades al desgast de decisions que, per acció o omissió, també serien atribuïbles a la direcció general.

“No es respecten els principis de neutralitat, objectivitat i imparcialitat exigibles als mitjans de comunicació i, especialment, als finançats amb el pressupost de l’Estat”, denuncia el PS

Però de tot això no es fa ressò el PS en una carta signada per Pere López i en què es fa pal·lès que diversos òrgans del partit estan indignats per “les contínues ingerències polítiques en la informació i la comunicació a la ràdio i la televisió públiques”. Els socialdemòcrates es queixen del documental ‘Gov 40: la modernització d’un país’ i d’altres informacions o reportatges on, sempre segons el PS, “no es respecten els principis de neutralitat, objectivitat i imparcialitat exigibles als mitjans de comunicació i, especialment, als finançats amb el pressupost de l’Estat”. I es lamenta que tot sovint s’atribueix a la coalició governamental decisions adoptades al Consell General després de discussions àmplies o s’“ignoren i menystenen les disposicions establertes en el mandat del Govern socialdemòcrata”.

En la mateixa missiva, a la qual ha tingut accés l’Altaveu, els socialdemòcrates recorden que no és la primera vegada que es troben que la televisió i la ràdio públiques “ens invisibilitza” i que per aquest motiu s’ha traslladat la queixa a la direcció general d’RTVA. Veient la situació actual, i després d’un debat al comitè directiu, es va acabar acordant sol·licitar al cap de Govern la destitució -formalment, se sol·licita a Espot que faci cessar- de Mujal “per depurar responsabilitats”.

SITUACIÓ INTERNA

La sol·licitud socialdemòcrata arriba de manera coetània a la mala maror interna -que fins i tot hi va ser més mesos després de la primera onada de la pandèmia- que existeix entre una part significativa del personal, especialment entre el més experimentat o que més anys porta a la casa. També producte d’aquest malestar es mira a la direcció general, a la qual se li retreuen algunes decisions i, especialment, les actituds i el comportament.

Internament, les mirades no només es giren vers Xavier Mujal com a director general sinó també en relació amb la número 2 de l’equip executiu i alhora, directora d’administració i recursos humans d’RTVA, Marina Alonso. El despotisme en el tracte, les exigències, la poca flexibilitat en un treball tan poc rígid com el periodístic, haurien causat més d’un daltabaix intern -amb alguna que altre amenaça d’expedients disciplinaris, per exemple- i sortides voluntàries.

Les fonts consultades en aquest sentit han explicat que els responsables polítics -el consell d’administració d’RTVA SA el composa al final el Govern- coneixen poc o molt la situació interna, el malestar que es viu, però que prefereixen no immiscir-se. Que en tot cas siguin els treballadors, els professionals, els que alcin la veu formalment i mostrin la seva disconformitat amb elements objectivables. Però ni hi ha representant de personal com hi havia hagut anys ençà ni tampoc no hi ha una organització per fer pal·les de forma unitària i uniforme el malestar.

Etiquetes

Comentaris (30)

Trending