El PS defensa a Europa que “no és just” que ara calgui pagar la inacció energètica dels governs

Pere López i Pere Baró assisteixen, a Berlín, a la congrés dels socialistes europeus, un fòrum on han pogut mantenir diverses contactes bilaterals

Pedro Sánchez entre Pere Baró i Pere López.
Pedro Sánchez entre Pere Baró i Pere López. PS

El Partit Socialdemòcrata (PS) considera que “no és just” que ara es faci pagar les conseqüències de la manca d’acció dels governs dels darrers anys en matèria energètica a les classes més febles “o els que ja ho estan passant més malament”. Així hi ha assegurat el president del PS, Pere López, en el marc del congrés dels socialistes europeus celebrat a Berlín i que ha tingut en el debat de la crisi energètica un dels punts forts del fòrum.

López i el secretari d’organització socialdemòcrata andorrà, Pere Baró, han assistit els darrers dies en l’esmentat fòrum, on han pogut mantenir contactes amb diversos dirigents europeus per tal de tractar aspectes d’interès conjunt. Els dos dirigents del PS, per exemple, s’han trobat amb el president espanyol Pedro Sánchez, que hauria demanat el suport dels socialdemòcrates andorrans per poder arribar a la presidència de la Internacional Socialista. Els contactes bilaterals han estat molts. I en el marc del debat energètic, López ha lamentat que a Andorra, com passa en altres països, es vulgui fer pagar als més vulnerables la mala gestió que s’ha fet durant anys.

López considera “molt positiva” la situació política de la socialdemocràcia europea, especialment després que l’SDP alemany hagi recuperat el govern d’aquesta potència mundial econòmica amfitriona de la trobada

Segons que ha remarcat Pere López, l’assistència al congrés dels socialistes europeus han estat unes “intenses jornades, dos dies molt profitosos”. El president del PS ha assenyalat que el fòrum continental dels socialistes “ha estat un èxit” i en el qual s’ha valorat com a “molt positiva” la situació política de la socialdemocràcia europea, especialment després que l’SDP alemany hagi recuperat el govern d’aquesta potència mundial econòmica amfitriona de la trobada. “És un reforç per a la família socialdemòcrata europea”, ha asseverat l’andorrà, “que compta amb un nombre important de primers ministres avui en dia”.

Quant a les trobades bilaterals, López ha recordat, en el seu encontre amb Pedro Sánchez, la reunió que van mantenir a Andorra en el marc de la Cimera Iberoamericana i han repassat qüestions d’interès bilateral. En relació a la candidatura de Sánchez a presidir la Internacional Socialista, el líder socialdemòcrata andorrà ha assenyalat la voluntat de l’espanyol “d’obrir una nova etapa, recuperar alguns dels països europeus que els darrers anys han deixat aquesta organització, i encarar una nova etapa amb més unió i força”.

López i Baró també han parlat d’aquesta candidatura, que s’haurà d’escollir en la reunió que la Internacional Socialista celebrarà del 24 al 27 de novembre propers a Madrid, amb el secretari d’organització del PSOE i persona de confiança del president espanyol, Santos Cerdán.

ATAC A LA SOBIRANIA ANDORRANA

Els socialdemòcrates andorrans han mantingut també una trobada amb el president del grup parlamentari socialista al Congrés dels Diputats espanyol, Patxi López. Amb ell han tractat sobre la comissió d’investigació que s’està creant en relació a la coneguda com Operació Catalunya i les hipotètiques actuacions que va fer el ministeri de l’Interior i la policia espanyola amb afectació a les activitats bancàries i financeres d’Andorra.

pes3
Pere López i Pere Baró amb Patxi López.

Els dirigents del PS també s’han reunit amb el primer ministre portuguès, António Costa, a qui han agraït la decisió llargament reivindicada pel PS de reforçar la presència diplomàtica lusitana al Principat i la imminent obertura del consolat general a Andorra. Segons López, “serà molt beneficiós per a la comunitat portuguesa que viu a Andorra pels molts temes polítics que els darrers anys s’han encallat”, i que van des de qüestions vinculades a prestacions de seguretat social fins a l’ensenyança del portuguès passant per “un diàleg polític de més nivell” que alhora contribueixi a l’avançament de totes aquestes qüestions.

Recuperar el consolat general lusità “serà molt beneficiós per a la comunitat portuguesa que viu a Andorra pels molts temes polítics que els darrers anys s’han encallat”

En el marc d’aquest Congrés Socialista Europeu, López i Baró s’han trobat amb la presidenta del grup parlamentari socialdemòcrata al Parlament Europeu, Iratxe Garcia. López ha aprofitat per demanar el suport d’aquest grup a la petició que s’ha fet des d’Andorra per formar part del grup d’amistat que conformen els països membres de l’EFTA. López ha explicat que quan la carta del Consell General arribi a la presidenta del parlament europeu, Roberta Metsola, aquesta plantejarà la demanda als portaveus dels grups parlamentaris, com fan en molts parlaments, i és en aquest sentit que ha demanat el suport de Garcia a la petició.

En aquest mateix àmbit, el president del PS  ha pogut parlar amb el vicepresident del grup parlamentari socialdemòcrata europeu, Eric Andrieu, que en la legislatura passada era membre del grup d’amistat entre Andorra i el parlament europeu. Conjuntament han seguit les qüestions polítiques vinculades a les negociacions del Principat en relació a la Unió Europea. De l’estat d’aquestes negociacions, López i Baró han tingut l’oportunitat de parlar-ne amb Ignacio Sánchez Amor, eurodiputat representant del grup socialdemòcrata a la comissió en la què es tracta l’acord d’associació amb la UE d’Andorra, Mònaco i San Marino.

Comentaris (6)

Trending