El PS assegura que la llei de mesures d’habitatge és inflacionista

La formació afirma que no marca un posicionament clar per part del Govern i que hauria de plantejar una contenció dels preus dels lloguers i que no ajuda a augmentar el poder adquisitiu de la ciutadania

Pere López i Pere Baró durant la intervenció aquest dijous.
Pere López i Pere Baró durant la intervenció aquest dijous.

El Partit Socialdemòcrata està convençut que la llei de mesures urgents sobre habitatge que s’ha presentat aquesta darrera setmana des del Govern és inflacionista. Fent un balanç de les diverses accions empreses des del Debat d’Orientació Política (DOP), s’ha afirmat que aquest nou text que es planteja no marca un posicionament clar i que no ajuda de cap manera a augmentar el poder adquisitiu de la ciutadania. Entre altres, destaquen que no conté un plantejament de contenció dels preus dels lloguers, clau per solucionar el problema vigent.

“És una llei inflacionista perquè no planteja una contenció dels lloguers i, per tant, haurà d’haver-hi un increment salarial”, ha assenyalat el president socialdemòcrata. El fet de plantejar de quina manera s’apujaran, i si s’aplicarà l’IPC o no, “no suposa més poder adquisitiu, sinó que obliga a un increment de preus”. Aquestes decisions, ha assegurat López, demostren una manca de coneixements macroeconòmics per part del Govern.

En aquest sentit, López ha insistit que, al llarg del DOP, va quedar clar que “no hi ha una idea de què fer contra la inflació, l’empresariat i la ciutadania haurien d’estar intranquils”. El president socialdemòcrata ha remarcat que la inflació és “el gran enemic, que perjudica els estalvis i la competitivitat de les empreses” i que des del Govern no es fa res per paralitzar-ho, sinó més bé al contrari.

Pel que fa al fet de relacionar directament la pujada de salaris s’ha assenyalat com una forma de “seguir fent gran la pilota”. López ha afirmat que “s’ha de ser valent, i assimilar que si algú té capacitat per resistir la inflació són els propietaris”. Així mateix, ha afegit que “sembla que és negligent, no s’entén realment la importància que té, i es parlarà al consell econòmic i social, perquè si no es tracta de manera decidida, acabarà sent un problema de competitivitat per als empresaris”. Ha tornat a insistir, també, en el fet que això no ajuda a millorar el poder adquisitiu de la ciutadania.

La proposta que s’aporta des del PS és valorar quina part de l’administració d’habitatge de lloguer representen les despeses variables. És a dir, manteniments o assegurances. D’aquesta manera, aplicar una política molt estricta d’increment de lloguer, i no aplicar l’IPC a aquelles partides que són fixes. D’altra banda, també s’ha parlat sobre els carburants, i López ha remarcat que “existeix una resistència”. Per la seva banda, el secretari d’organització, Pere Baró, ha indicat que, en certa manera, s’ha pres en compte la bonificació i que s’espera que es faci alguna cosa.

En general, el balanç que s’ha fet per part del PS del DOP ha estat negatiu. “El discurs triomfalista que es va recitar indica que viuen desconnectats de la realitat”, ha assenyalat Baró. Les crítiques han versat al voltant de la manca de capacitat per gestionar i per avançar-se als problemes. “S’ha caigut el mite de què a DA saben gestionar”, ha remarcat Baró.

Etiquetes

Comentaris

Trending