El PS anirà al Constitucional si se’ls segueix vetant l’accés als comptes de BPA

El conseller general Quim Miró avança que presentaran un recurs si l’AREB torna a denegar “per cinquena vegada” la informació econòmica d’una entitat “100% pública”

Miró i López durant els instants previs a la compareixença davant els mitjans.
Miró i López durant els instants previs a la compareixença davant els mitjans. G. P.

El Partit Socialdemòcrata (PS) recorrerà al Tribunal Constitucional si l’AREB continua sense facilitar la informació sobre els comptes de Banca Privada d’Andorra (BPA) des de l’any 2014. Així ho ha avisat el conseller general de la formació, Quim Miró, tot lamentant les contínues respostes negatives de l’entitat, malgrat el “caràcter públic” de l’entitat des de la seva intervenció el 2015. Al seu entendre, aquesta actitud només fa que “aixecar dubtes” i pensar que “vulguin amargar alguna cosa”.

Fa mesos que el PS reclama poder accedir als comptes tancats els darrers anys per l’antic banc, les accions del qual, ha recordat Miró, “són 100% públiques”, ja que estan subscrites per l’AREB des de la intervenció del 2015 i la separació dels actius en l’entitat que es va transformar en Vall Banc i BPA, on es mantenen els comptes dels clients que no van superar l’anàlisi de Price Waterhouse Cooper. El darrer intent s’ha fet fa tot just unes setmanes amb una demanda d’informació on es reclamava les dades dels exercicis 2014, 2015, 2016, 2017 i 2018. Aquests haurien estat ja dipositats al registre de societats durant la passada tardor.

El parlamentari denuncia que les contínues negatives fan que "un es comenci a fer preguntes" i generen "dubtes" sobre l'actuació de l'AREB

El ‘no’, però, ha estat la resposta habitual de l’AREB, escudant-se en què es tractaria “d’informació reservada”, un caràcter que pel PS no existeix. Per això s’ha tornat a reclamar l’empara de Sindicatura. Conscients que el criteri difícilment canviarà, ja es treballa en el següent pas a fer, que en aquest cas serà recórrer a altes instàncies. És a dir, al TC.

“Fer una demanda és l’únic recurs que ens queda”, ha apuntat Miró. Per tant, això es farà “si la resposta torna a ser negativa”. El polític socialdemòcrata ha posat en relleu que es tracta de defensar un dret que té en tant que conseller general per poder fer una de les tasques essencials que té encomanades: la del control parlamentari. “És difícil poder controlar alguna cosa sobre la qual no tens informació”, ha lamentat.

Miró ha defensat que es tracta d’unes dades que, un cop dipositades al registre de comptes, ja no poden tenir un caràcter reservat. En primer lloc, perquè BPA és de fa temps “una entitat 100% pública”, com demostra el fet que “també ho està demanant el Tribunal de Comptes per poder fer la seva feina de censura”.

El conseller general del PS ha denunciat que aquest obscurantisme pot provocar una important desconfiança entre la població, més en un tema tan sensible com el cas BPA que, ha recordat, encara no ha arribat a judici. “Un es comença a fer preguntes: què han d’amagar alguna cosa? Hi ha algun procés que no hagin fet bé?”, ha manifestat Miró, tot remarcant que “ens fan tenir dubtes”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending