"Potser s'han deixat algun comú pel camí amb les seves idees"

El demòcrata Carles Enseñat li diu al socialdemòcrata, Carles Sànchez que "té forats d'arnes a la jaqueta" i li retreu la seva posició sobre la creació de l'Institut Nacional d'Habitatge que ha aprovat el Consell General

Comentaris

El president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, i el cap de Govern, Xavier Esport abans de l'inici de la sessió.
El president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, i el cap de Govern, Xavier Esport abans de l'inici de la sessió. DEMÒCRATES

El Consell General ha aprovat la creació de l'Institut Nacional de l'Habitatge. L'oposició dubta que sigui la solució. Joan Carles Camp (Terceravia) pensa que "ha de ser una estructura forta " i que el procés legislatiu ha estat massa ràpid. Carles Sànchez (PS), no creu que el tema estigui solucionat i "és un problema que patirem temps". Carles Enseñat (DA) l'ha criticat "per portar idees d'un altre temps. Si vostè té aquesta visió, nosaltres no. Potser s'han deixat algun comú pel cami amb les idees que té", amb la marxa del PS de la cònsol d'Escaldes, Rosa Gili.

La llei ha estat aprovada amb els vots favorables dels grups de la majoria i de la consellera no adscrita, Carine Montaner i els vots en contra del PS i Terceravia.  El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy ha dit que és una llei clau per al futur del país i que s'ha d'apostar de manera ferma per un organisme especialitzat."Les diferències amb el PS i Terceravia són de forma però no de fons" ha dit per destacar el paper de l'Institut que "té la funció de crear el fons de l'habitatge per augmentar el parc" i es crea la Comissió Nacional de l'Habitatge."L'habitatge a més d'un dret és un motor econòmic. L’Institut facilitarà una visió de 36 graus com a un organisme neutral amb caràcter transversal. Una altra de les funcions és promoure habitatge d’ús social i de preu assequible. Un punt d’inflexió en l’acció pública que comporta un canvi de paradigma en l’habitatge. Ho he dit moltes vegades. Hem de despolititzar l'habitatge", ha assegurat i ha demanat la col·laboració dels comuns, dels agents implicats i de la població. "Després de la crisi sanitària, la principal preocupació del Govern és l'habitatge", ha conclòs.

Carles Naudi, de Ciutadans Compromesos, ha volgut subratllar que "l'habitatge d'ús social no és fer pisos barats" i ha indicat que "s'han de fer polítiques a mitjà i llarg termini" mentre que la consellera no adscrita, Carine Montaner, després d'anunciar el seu vot favorable a la llei, ha demanat no oblidar els petits propietaris i incentivar la col·laboració entre el sector públic i privat.

Joan Carles Camp, de Terceravia defineix l'Institut com "un monstre en majúscules"

Des de Terceravia, Joan Carles Camp ha afirmat que "per efectuar un diagnòstic sobre la situació de l’habitatge a Andorra, cal analitzar les dades i projectar el full de ruta a seguir". S'ha queixat de la poca implicació dels comuns, tret del d'Andorra la Vella, en cedir terrenys per a pisos social i ha denunciat que el compliment de la legislació en matèria d'habitatge "és pel privat i pels organismes públics només són recomanacions. Els organismes públics són els primers que han de demostrar que compleixen la Llei". Ha lamentat que les polítiques d'habitatge de Govern i dels grups que li donen suport són: populistes, intervencionistes i electoralistes i "no són les adequades per estimular la inversió en habitatge del sector privat". Ha acabat opinant que "aquest projecte de llei no soluciona la problemàtica, sinó que l'agreuja" i ha acusat el Govern d'haver intervingut el mercat de l'habitatge. "Vostès estan creant una macropromotora de béns immobles" i ha definit l’Institut de l’Habitatge com "un monstre en majúscules”.

La intervenció de Camp ha estat qualificada pel president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa de tenir "tons apocalíptics". Ha fer referència a la col·laboració entre el sector públic i el privat. "L'Institut tindrà eines per donar resposta a la problemàtica de l'habitatge i disposarà d'un fitxer de dades estadístiques".  Per Carles Sànchez, del PS, ha recordat que en el seu moment van demanar el retorn de la llei al Govern.

El grup socialdemòcrata va presentar 28 esmenes. "Durant la discussió s'han posat de manifest diferències insalvables". Creu que l'Institut hauria de ser una eina d'informació, útil i de profit, amb un índex de preus de referència" i ha afegit que "avui tanquem un cicle, però no deixarem de parlar d'habitatge perquè dubto que puguem veure el tema solucionat els pròxims anys".

Finalment, el president del grup demòcrata, Carles Enseñat ha deixat clar que per a la seva formació "l'habitatge és una prioritat absoluta on calen accions transversals i s'han de definir les polítiques a curt, mitjà i llarg termini amb un ens com l'Institut". Ha opinat que "permetrà acabar amb la desigualtat en l'accés a l'habitatge i vetllarà per incrementar l'oferta". Enseñat ha criticat Sànchez "per portar idees d'un altre temps. Si vostè té aquesta visió, nosaltres no. Potser s'han deixat algun comú pel cami amb les idees que porta" i li ha etzibat si portava la jaqueta amb forats provocats per les arnes. Sánchez ha contestat que ha mirat la jaqueta i no ha vist cap arna.

S'ha aprovat també la proposició de llei de modificació de la llei electoral

Durant la sessió s'ha aprovat també la proposició de llei de modificació de la llei electoral i les noves mesures excepcionals per la pandèmia de coronavirus. En relació a la proposició de llei, la demòcrata Mònica Bonell ha assenyalat que "amb les modificacions "s'acabarà amb les desigualtats entre la població", ja que "farà que les persones amb discapacitat no tinguin cap obstacle per exercir el seu dret a vot". Judith Salazar, del PS, ha recordat les millores amb la Proposició de llei qualificada de modificació de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum i les esmenes presentades pel seu grup. Pel que fa a les mesures per la pandèmia, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo s'ha referit a l'objectiu de "seguir donant suport al teixit econòmic i encara hi ha sectors que no han iniciat una tornada a la normalitat. Perseguim mantenir o prolongar els ajuts a qui més ho pugui necessitar".

Des de Terceravia i el PS, s'ha afirmat que cal limitar la durada dels ERTO i Montaner ha demanat tenint en compte el context actual, també reclama una simulació financera "que tingui en compte els riscos, per veure quin és l'estat financer i com fer front a l'endeutament".

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending