El PS assegura que Espanya està més preocupada per cobertures socials que per la fiscalitat

Pere López ha mantingut una trobada amb Pedro Sánchez abans que aquest hagi deixat el Principat després de participar a la Cimera Iberoamericana

Pedro Sánchez i Pere López durant la trobada.
Pedro Sánchez i Pere López durant la trobada. PS

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, està convençut que a Espanya, o almenys al president espanyol, Pedro Sánchez, li preocupen molt més aspectes socials relacionats amb els residents espanyols a Andorra que no pas intensificar el control fiscal, sense que això no vulgui dir que no calgui alguna actualització en relació al frau sobre la fiscalitat. Aspectes com un subsidi d’atur generalitzat o drets polítics amoïnarien Sánchez.

López i Sánchez s’han reunit aquest matí, de forma cordial i durant prop de tres quarts d’hores, en el mateix hotel de Soldeu en què el president espanyol ha estat allotjat aquests darrers dies. La trobada s’ha dut a terme abans que Sánchez hagi abandonat el Principat després de participar en la Cimera Iberoamericana. “La qüestió fiscal i financera no ha estat, ni de lluny, la que ha ocupat més temps” en la reunió que els dos mandataris han dut a terme, segons que ha explicat Pere López en una compareixença posterior al Consell General.

El líder socialdemòcrata, que ha explicat que no serà fins als propers dies que no s’avaluaran les dues sentències relacionades amb recursos d’empara davant el Tribunal Constitucional que va promoure el PS o que van tenir suport de parlamentaris d’aquesta formació, ha explicat que ha traslladat a Pedro Sánchez tot el treball que s’ha anat fent en matèria fiscal. I ha deixat clar que “el camí que s’ha fet” en l’àmbit financer no ha tingut la mateixa translació o avenços en altres aspectes. “La situació dels residents espanyols a Andorra és un motiu de preocupació de primer ordre” per a Sánchez, ha dit López.

“La situació dels residents espanyols a Andorra és un motiu de preocupació de primer ordre” per a Sánchez, ha dit López

El conseller general socialdemòcrata s’ha manifestat convençut que Espanya no té un interès especial de collar especialment Andorra en matèria fiscal. Una altra cosa és “actualitzar” alguns conceptes, però sempre partint de la base que la col·laboració entre els dos estats ha estat bona. “Hi ha una fiscalitat homologada”, ha deixat clar Pere López, que ha remarcat especialment el cas de l’impost de societats. “No és la qüestió fiscal ni financera la que preocupa”, ha insistit el parlamentari, que ha remarcat que “la prioritat política (d'Espanya vers Andorra) està en altres àmbits”.

Pere López ha explicat, també en el marc de la negociació de l’acord d’associació amb la UE, que hi ha d’haver “una homologació en tots els àmbits” i que hi ha preocupació a Espanya de la “desprotecció que pot existir cap a persones que superen els 50 anys” i que degut a la crisi econòmica derivada de la pandèmia poden veure’s afectats per la “precarietat social” o que degut a acomiadaments “hagin de marxar del país” quan hi han fet tota la vida. “Aquesta preocupació hauria de ser de país”, ha advocat López referint-se a Andorra mateix i les seves institucions.

López i Sánchez, en el marc del neguit per “no voler deixar ningú enrere”, haurien avaluat aspectes com el subsidi d’atur -un subsidi que va molt més enllà, és clar, de la prestació per desocupació involuntària actualment ofert des d’Afers Socials- o com la possibilitat d’incrementar alguns drets polítics en algunes cites electorals concretes.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending