‘Pacte d’Estat’ per promoure la retirada ordenada d’elements que continguin amiant

Tots els grups amb presència al Consell General promouen una proposta d’acord que estableix que durant el primer semestre de l’any que ve s’ha de fer una planificació en relació als edificis públics i durant el segon semestre s’haurà d’aprovar una llei que també vincular el sector privat

Els cinc consellers donant explicacions, amb Roger Padreny com a portaveu, de la proposta.
Els cinc consellers donant explicacions, amb Roger Padreny com a portaveu, de la proposta. Toni Solanelles

El juny del 2022 com a molt tard s’haurà de saber quins edificis públics del país contenen elements d’amiant i quant costaria la seva retirada. I abans de final d’aquell any haurà d’estar aprovada una llei que estableixi l’obligació i el procediment a seguir per retirar, ja no només en el sector públic, també en el privat, tots aquells materials que puguin representar un risc per a la salut en contenir el compost mineral usat en la construcció durant bona part de mitjan segle passat i que amb posterioritat s’ha convertit en tot un maldecap.

Aquesta mena de calendari sorgeix d’una proposta d’acord signada per tots els grups parlamentaris amb representació al Consell General i deriva d’una esmena presentada al seu dia pels socialdemòcrates a la Declaració d’emergència climàtica. La proposta d’acord de mesures d’eliminació i prevenció de l’amiant ha esta tramitada aquest matí per representants de Demòcrates (Carles Enseñat), Liberals (Ferran Costa), Terceravia (Oliver Alís), Ciutadans Compromesos (Carles Naudi) i el Partit Socialdemòcrata (Roger Padreny). Justament ha estat Padreny qui ha actuat com a portaveu de tots plegats per donar alguns detalls de la iniciativa que també compta amb la firma de la consellera no adscrita Carine Montaner.

El parlamentari socialdemòcrata ha remarcat el perill per a la salut que representa l’amiant i ha explicat que la proposta unànime està dividida en dues parts. Una primera, que s’ha de realitzar durant el primer semestre de l’any que ve, en què s’ha de fer un estudi que permeti localitzar tot l’amiant que hi hagi en edificis públics i que quantifiqui el cost que tindria la seva retirada. Aquest treball hauria de permetre planificar l’eliminació d’aquells elements que, de trencar-se i contenir amiant, podrien causar problemes de salut.

WhatsApp Image 2021 04 13 at 12.02.27
Els parlamentaris esperant per tramitar la iniciativa. Toni Solanelles

En segon terme, durant el segon semestre del 2022, s’hauria de promoure i aprovar una llei que “el que busca és establir les obligacions i els procediments” en relació amb totes aquelles construccions, també les privades, que hagin de ser demolides. Així, la normativa ha de fixar com actuar per identificar eventualment l’amiant que pugui contindre l’immoble que sigui objecte d’enderroc i, en cas de contenir-se, que marqui com cal actuar per procedir a la seva deguda eliminació.

Els cinc consellers generals que han firmat i presentat el text, en un clima de gran cordialitat i entesa, han remarcat, justament, el consens assolit. De fet, han vingut a dir implícitament que en aquesta matèria no hauria costat gens posar-se d’acord. Ve a ser una mena de ‘pacte d’Estat’ contra l’amiant.

Etiquetes

Comentaris

Trending