La prova pilot del temporer d’estiu neix amb els vots en contra del PS i els retrets de Terceravia

Majoria i oposició mostren les seves diferències en l'àmbit laboral però la formació de Josep Pintat acaba donant suport a la modificació de la Llei d'immigració perquè segons Camp, "volem ser part de la solució, no dels problemes"

Comentaris

Els consellers socialdemòcrates Judith Salazar i Pere López.
Els consellers socialdemòcrates Judith Salazar i Pere López. PS

El Consell General ha aprovat amb els vots en contra del grup socialdemòcrata la modificació de la Llei qualificada d’immigració. El principal canvi afecta les autoritzacions temporals pel 2021 i 2022, i d'aquesta manera, els titulars podran sol·licitar una nova autorització temporal sense haver d'esperar que hagin transcorregut cinc mesos de l'acabament de l'anterior autorització. Es durà a terme una prova pilot aquest estiu.

Joan Carles Camp, de Terceravia. ha apuntat que tot i que pugui semblar una solució a curt termini, "aquestes polítiques agressives no acaben bé", ja que baixa la qualitat del servei i ofega petits negocis. Si no s'actua l'hoteleria i la restauració continuarà patint". Els consellers de Terceravia han votat a favor perquè en paraules de Camp "volem ser part de la solució, no dels problemes. Però, també, cal actuar i reconèixer el que no es fa bé i millorar" 

 La socialdemòcrata, Judith Salazar, ha justificat el vot negatiu del seu grup perquè "entenem que no es dona resposta ni a empresaris ni a treballadors. Pensem que solucions que són temporals no resoldran un problema que considerem estructural". Ha afegit que "no podem donar-hi suport perquè pensem que les solucions curtterministes i temporals no resolen el problema estructural del mercat del treball. Volem que sigui equilibrat perquè és l'única solució de perdurabilitat".

Per part del grup liberal, Eva López ha argumentat que el projecte de llei "dona resposta a un problema puntual . Considerem del tot necessari poder donar solucions a la falta de mà d'obra existent al país, especialment a l'hostaleria i la restauració i, per tant, la modificació ha de ser puntual i excepcional".  En aquest sentit, ha afegit que "no pot ser entès com un punt de partida per canviar la política d'immigració". El ministre de Justicia i Interior, Josep Maria Rossell, per la seva part, ha subratllat que "no volem canviar el model d'immigració. Votem aquesta llei per dotar-nos d'un marc legal". Ha acusat l'oposició de no haver meditat prou el projecte de llei i de no haver saber copsat el seu contingut. Rossell ha manifestat que dins del sector hoteler es podrien acollir més de 3.500 persones en aquesta nova normativa. Així mateix, ha remarcat que és una prova pilot i després podran veure si la mesura excepcional ha servit o no.

La llei aprovada aquest dijous modifica la normativa vigent des del 2012, que, amb els canvis que s’han anat introduint al llarg dels darrers anys, ha permès disposar d’un sistema d’immigració adaptat a les necessitats d’Andorra en cada moment. No obstant això, la situació sanitària a causa de la pandèmia de coronavirus en els darrers dos anys ha tingut conseqüències desfavorables per al teixit empresarial, el qual ha vist reduït el nombre de treballadors, principalment en el sector hoteler.

La modificació concerneix a les autoritzacions d’immigració temporals presentades l’any 2021 o el 2022,

Consegüentment, amb la finalitat de reactivar l’economia i de cobrir la necessitat de comptar amb recursos humans suficients, s'ha modificat amb caràcter excepcional la Llei qualificada d’immigració. La modificació concerneix a les autoritzacions d’immigració temporals presentades l’any 2021 o el 2022, de manera que els seus titulars poden sol·licitar una nova autorització temporal sense que sigui necessari que hagin transcorregut cinc mesos des de la data de venciment de l’autorització anterior. El text determina que, en acabar la temporada d’hivern 2022-2023, quedi sense efecte aquesta modificació en la Llei qualificada d’immigració.

Es durà a terme una prova pilot aquest estiu amb l’obertura d’una quota per a treballadors temporers. Les autoritzacions d’aquesta quota especial tindran vigència entre l’1 de juny i el 31 d’octubre del 2022. El termini de presentació de sol·licituds s’acabarà el 15 de setembre d’enguany.

Etiquetes

Comentaris

Trending